Адвокат оспори, че именно Кристиан Николов е бил зад волана на джипа, убил Милен Цветков

DenNews.bg
23.04.2020
размер на текста:

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 22-годишния Кристиан Николов, който е обвиняем за умишленото причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков.
Мярката за неотклонение бе гледана по скайп заради въведените противоепидемични мерки.

Адвокатът на младежа Любомир Таков изтъкна пред магистратите, че подзащитният му е отличник от Немската гимназия и поиска съдът да го пусне без мярка за неотклонение или с по-лека, като парична гаранция или домашен арест. Защитникът представи грамота от 2010 г., от която става ясно, че Кристиан се класирал на второ място в градско състезание по водна топка, диплома за завършване с отличен успех на Немската гимназия в София през 2017 г. и актуална справка за текущо оценяване от висшето училище за техника и икономика в Берлин, където 22-годишният младеж е студент.


Любомир Таков оспори твърденията, че именно Кристиан е бил зад волана на аудито, като заяви, че няма доказателства за това.

Таков заяви, че единствено в показания на полицейски служител се казва, че Николов е бил водач на колата, но уноформеният е отишъл на мястото на инцидента, след като се е бил случил. Според адвоката останалите свидетели казват в показанията си, че не могат да разпознаят кой е карал автомобила.

По думите на Таков, не е ясно защо прокуратурата твърди, че има умисъл, тъй като няма данни, че Кристиан Николов и Милен Цветков са се познавали. Адвокатът заяви още, че разследващите не са изследвали дали смъртта на Милен Цветков е причинена от пътното произшествие или от последвалите "недотам адекватни действия" на гражданите, които са му оказали първа помощ. Любомир Таков допълни, че няма опасност младежът да се укрие, а съдебното му минало е чисто - не е осъждан и няма криминалистически регистрации.

Прокурорът по делото Иван Кучиев заяви, че високата обществена опасност на деянието, за което е обвинен 22-годишният Кристиан, извеждат опасността той да извърши друго престъпление. По думите му Николов може да се укрие, тъй като учи висше образование в чужбина. Обвинението поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Самият Кристиан Николов заяви пред съда, че иска по-лека мярка, тъй като няма намерение да се укрие или да извърши друго престъпление, а иска да му бъде дадена възможност да продължи образованието си.

Съдия Мима Мумджиева обаче го остави за постоянно в ареста, тъй като има достатъчно събрани доказателства за това, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Съдът бе категоричен, че липсват данни за невменяемост на обвиняемия, но има опасност той да се укрие.

Според магистратите, въпреки твърденията на защитата за неправилна първа помощ, оказана от очевидците на пострадалия журналист, аутопсията е показала, че има ясна причинно-следствена връзка между травмите, получени от Милен Цветков при удара и последвалата му смърт.

По време на заседанието стана ясно, че 53-годишният телевизионен водещ е бил със закопчан колан, а обвиняемият е отказал да бъде извършено разпознаване на живо, както и да даде материал за сравнителен анализ.

Съдия Мумджиева изтъкна още, че от свидетелските показания, а и от събраните доказателства по делото, става ясно, че водачът на аудито е именно 22-годишният студент. Това е потвърдила и майка му Десислава Николова, която е заявила пред разследващите, че джипът се ползва от нейния син.

Една от експертизите по делото сочи, че Кристиан е приел наркотиците в период до 24 часа преди катастрофата.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно. То може да бъде обжалвано или протестирано пред Софийския апелативен съд в срок до 30 април.


Вчера Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо Кристиан Николов, като на същия е предявено ново, по-тежко обвинение за извършено от него умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в”, във връзка с ал. 1, пр. 3 от НК.

На 19.04.2020 г., около 18.00 ч., в района на кръстовището на ул. „Хенрик Ибсен” с бул. „Черни връх” в столицата, обвиняемият Николов, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил Audi Q7, нарушил правилата за движение по Закона за движението по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофарната уредба, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място.

(На записите на охранителните кадри се вижда, че в момента на катастрофата шестима пешеходци са в непосредствена близост до автомобилите, като буквално се спасяват на секунда от това да бъдат пометени)

Съгласно разпоредбата на чл. 342, ал. 3, б. „в” от Наказателния кодекс за особено тежки случаи наказанието е от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

По делото е изготвено предварително заключение на назначената съдебно-медицинска експертиза от аутопсията на пострадалия, от което е видно, че вследствие на удара от ПТП на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми - счупване от 3 до 11 ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети