11 навика на любезните хора

DenNews.bg
22.04.2020
размер на текста:

1. Те казват „Моля“ и „Благодаря“
Златното правило на добрите нрави е наистина такова заради думичките „моля“ и „благодаря“. Те са горивото, което кара обществото да се движи плавно в посока вежливост и уважение. Те често са първото правило, на което учим деца, но възрастните често забравят да използват тези прости думички. Запомнете: никога не сте твърде стар, за да проявите доброта и благодарност към останалите! Тези думи не се използват само, когато получавате или давате подаръци.

2. Те не докосват хората без разрешение
Освен ръкостискането, учтивите хора не докосват другите и не нахлуват физически в пространството им. Те правят това, защото разбират, че може да е неприятно за другите да бъдат докосвани от напълно непознати. Ако не сте сигурни, просто попитайте първо другата страна, преди да продължите.

3. Те могат да признаят, когато направят грешка
Да грешиш не е забавно, но учтивият човек ще признае, когато греши, ще поеме отговорност за грешката си и ще направи всичко възможно, за да я поправи. Някои хора не обичат да си признават, когато грешат, но вместо това да ги кара да изглеждат умни, това ги прави повече арогантни и невежи.

4. Те не задават прекалено лични въпроси
Задаването на лични въпроси не е правилният начин да научите повече за някого. Хората обичат да говорят за себе си, но учтивият човек ще позволи на събеседника да поеме водещата роля, вместо да го принуждава да разкрие неща, за които може да съжалява после.

5. Те приемат забележката любезно
Учтивите хора не се страхуват да признаят, когато не знаят нещо и задават въпроси. Просто не превръщайте въпросите си в разпит. Уверете се, че и вие сте учтиви.

6. Те карат другите да се чувстват комфортно
Независимо дали става въпрос за донасяне на чаша студена вода или за преместване в по-тиха стая, сновният навик, който любезните хора имат е стремежът им да облекчават другите. Учтивите хора често имат възможността да разпознаят кога на хората им е неприятно. Те знаят малките неща, които могат да направят, за да помогнат за това.
7. Те не прекъсват
Един от кардиналните грехове на маниерите е прекъсването на другите, когато говорят. Учтивите хора просто не го правят. Вместо да мислите какво искате да кажете по-нататък, съсредоточете се върху това, което казва другият човек, и го оставете да завърши мисълта си, преди да сподели вашата.
8. Те имат учтив език на тялото
Не е достатъчно да казвате учтиви думи, ако езикът на тялото ви казва нещо напълно различно. Любезните хора са също толкова любезни с маниерите си и позата си, както и с речта си. Това означава поддържане на контакт с очите, поддържане на отворена позиция, не се занимавайте с телефона си и избягвайте наклоняването или очевидното втренчване в тялото на другия човек, наред с други неща.

9. Те не съдят и не разнясят клюки
Много е човешко да правите бързи преценки за другите и да искате да ги споделяте, но учтивият човек ще задържи тези мисли за себе си. Учтивият човек се опитва да разбере перспективите на другите без преценка. Това също означава, че ако обещаете да не казвате на никого, тогава наистина няма да кажете на никого.

10. Те не слушат клюки
Не е достатъчно просто да не сте източник на клюки. Любезните хора не слушат клюките. Ако не можете да намерите начин да промените разговора към по-учтива тема, тогава намерете изящен начин да излезете от разговора като открито кажете, че не ви интересува тази тема.

11. Те слушат повече, отколкото говорят
Нищо не е по- разочароващо от разговор, превърнат в монолог! Част от това да бъдеш учтив е да слушаш другите. Не е достатъчно обаче просто да сте спокойни, когато другият човек говори, любезните хора ще използват техники за активно слушане, за да покажат, че обръщат внимание и се интересуват от това, което казва другият човек, добавя тя.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети