49 нови са новопотвърдените случаи на коронавирус за последните 24 часа у нас

DenNews.bg
22.04.2020
размер на текста:

49 нови са новопотвърдените случаи на коронавирус за последните 24 часа у нас, 21 от тях са в болница.
Броят на официално потвърдените носители на заразата вече е 1015, като 5,1% е увеличението на дневна база. 795 от потвърдените случаи с COVID-19 са активни. Това каза началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. За пръв път има повече нови случаи от София - Плевен е със 17 случая, 13 са от завод "Мизия".
Засега не се планира затваряне за 14 дни на село Буковлък - защото има 4 потвърдени случая от 5000 жители, но Мутафчийски посочи, че местният оперативен щаб може да наложи карантина - по мнението на щаба засега не се налага.
В София има 16 нови случая от денонощието. 3 нови разболели се има и сред медиците - във Видин 1 лекар, две медицински сестри в други области, една от които в Бургас.
174 души са вече излекувани. 47 души са починали, 2 за денонощието - жена на 77 години и 49-годишен мъж в "Пирогов", като щабът няма данни за придружаващи заболявания. Що се отнася до болница "Св. Иван Рилски" в София, в клиниката по гастроентерология са установени двама болни - лекар и пациент. Припомняме, че от отделението по хематология тръгна зараза и то сега е затворено. "Има миграция на заболяването към провинцията - пациенти, лежали в болницата, прибрали се вкъщи и установени с коронавирус", каза директорът на столичната РЗИ.
По отношение на Видин, засега няма нужда от нов медицински персонал, по думите на Мутафчийски. Не е панацея всички да си стоим 14 дни вкъщи - снижава заболеваемостта в много голяма степен, но не я премахва, коментира началникът на Националния оперативен щаб. Той не коментира въпрос кой ще носи политическата отговорност за всички взети мерки по време на извънредното положение.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети