51 са потвърдените проби за COVID-19 за последното денонощие у нас

DenNews.bg
21.04.2020
размер на текста:

51 са новите официално потвърдени случаи на коронавирус в България за последното денонощие. 16 от тях са приети в болница. Общо потвърдените случаи у нас са 966 т.е. 37 нови спрямо последното съобщение от 17:00 часа на 20 април. Увеличението на дневна база е с 5,6%. 752 от случаите се считат за активни. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. От новите случаи 22 са в София, 19 са от Плевен - там става въпрос за огнище в шивашко предприятие, 18 от които са безсимптомни, в Бургас има 5, трима от които са онкоболни. Заради това в предприятието ще има по-масово тестване, но засега не се предвиждат други мерки за Плевен, а шивашкият завод "Мизия", където са случаите (общо 23) спира работа за 14 дни.
Вече 80 медици са болни от COVID-19, като има 2 от ВМА, единият от които е медицинска сестра, 1 от ИСУЛ (медицинска сестра). По думите на директора на РЗИ София, в болница "Св. Иван Рилски" в София има 11 души персонал болни от коронавирус и 3 пациенти, като днес сутринта имало клиника на още 1 пациент и още 1 лекар. Има трима нови излекувани, т.е. общо 170 души, от които 104 мъже. Има починали двама души - единият е с бил с диабет, в "Света София", а другият е имал белодробни заболявания. 555 случая има в София, 22 са в интензивно отделение, 144 случая са приети в болници.
От щаба съобщиха още, че във вторник и четвъртък ще са дните за имунизация т.е. поставяне на ваксини. Но личните лекари си определят натоварването - правят план, за да се съобразят с броя на малките пациенти, казаха Мутафчийски и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Кунчев добави, че няма как с една заповед да се предвиди всичко и настоя, че има препоръка имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Същевременно Мутафчийски каза, че няма как да бъдат тествани всички хора, приети в болница. Имало обаче ясни инструкции какво да се прави - как да се пази персонал, как да се пазят други болни, при какви случаи да бъдат "заподозрени" болни без симптоми, в рамките на 24 часа да има PCR тест за човек с подозрителни симптоми.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети