Американците реагират на коронавируса с масово изкупуване на оръжия

DenNews.bg
02.04.2020
размер на текста:

 Американците реагираха на епидемията от коронавирус със закупуването на рекорден брой оръжия. Това става ясно от нови данни на правителството за извършените проверки през март, пише "Гардиън".

Повече от 3,7 милиона проверки са извършени от ФБР през март, което е рекорд от повече от 20 г. Около 2,4 милиона от тези проверки са извършени за продажба на огнестрелно оръжие. Това е 80% увеличение в сравнение със същия месец на 2019 г. Близо 1,2 милиона проверки са извършени за една седмица от 16 март, което e рекорд от 1998 г., според данните на ФБР.

Броят на проверките не отговоря на точния брой продадени оръжия, но е най-добрият показател за цялостната продажба на огнестрелно оръжие в САЩ. Данните подчертават как пандемията е увеличила търсенето на оръжие, като много американци дори купуват оръжие за първи път.

В средата на март се появиха снимки с жители на Калифорния, които чакат на опашки пред местни магазини за оръжие. На 20 март, петък, е поставен рекорд за най-много проверки на национално ниво за един ден - 210 308.

Американците могат да закупят няколко оръжия от лицензиран продавач само с една проверка на миналото на купувача, което означава, че броят на проверките не отговаря на броя на закупените оръжия. В много щати хората могат също да продават оръжия на други без предварителната проверка и тези частни продавачи не са включени в базата данни на ФБР.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети