37 души са потвърдени с коронавирус за последното денонощие у нас

DenNews.bg
02.04.2020
размер на текста:

Общият брой на заразените с коронавирус у нас са 449 души. Това съобщи на редовен брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.
За последните 24 часа са установени 37 лица. От тях настанени в болници са 27, изследвани са 556 проби.
Една от положителните проби е от Видин. Това е първи доказан случай на COVID-19 в областта.
10 са смъртните случаи у нас.
До този момент има две съмнителни проби на депутати, заяви Мутафчийски. Той уточни, че тези проби са направени във Военномедицинска академия, останалите са отрицателни. Негативен резултат има и при тестовете, направени в столичната болница "СофияМед". Общо 182 депутати са тествани, някои от депутатите са тествани в други градове. Обобщената информация ще бъде дадена от НС.
Карантина на парламента на този етап не стои на дневен ред. Как ще работи Народното събрание, зависи от това има ли и други заразени, освен Хасан Адемов.
Народните представители трябва да заседават по спешната актуализацията на "Бюджет 2020" и искането на правителството извънредното положение да се удължи от 13 април на 13 май.

Има излекувани общо 25 души - 18 мъже и 7 жени. Най-младият изписан пациент е на 27 години, а най-възрастният - на 80. Средната възраст на излекуваните е 45 години.

Има нови двама починали за последното денонощие - двама мъже, единият е на 57 години в Кюстендил, другият е мъж на 40 години в "Пирогов". За 40-годишния се предполага, че е починал от белодробна емболия, а не от коронавирус.
167 души са хоспитализирани към момента, от тях 17 са интензивните случаи.

В София до 16 ч. има 8 случая, в "Александровска" - 2, в "Токуда" - 1 и амбулаторни пет. След 16 ч. има още 12 случая: в "Пирогов" - 5, в Института на МВР - 2, Инфекциозна болница - 4.

В Благоевград има 3 случая, които са от Банско: жена на 27 години, мъж на 50 години и жена на 75 години.

В Смолян има 4 случая: мъже на 52 и 64 години и жени на 65 и 59 години.

Във Варна в болница "Света Марина" има 2-ма мъже - на 26 и 43 години, и едно момиче на 9 години.

В Добрич има двама амбулаторни - мъж на 35 години и жена на 30.

В Пловдив има една жена на 53 години. В Пазарджик има една жена на 55 години в УМБАЛ Пещера.

В Монтана има мъж на 53 години.

Във Велико Търново има една жена на 75 години в областната болница.
"Не може да се затвори болница за такова нещо", повтори отново Мутафчийски заради сигнал за затворено родилно отделение в Етрополе. Другият лечебен процес не може да спре, категоричен е той и отново каза - затова предлагахме всяка болница да има коронавирус отделение. При болници има затваряне за дезинфекция, за 24 часа, ако там бъде установен болен с коронавирус. Мутафчийски призна, че има сигнали за хора, отпращани вкъщи дори с бронхопневмонии - затова имало повече препоръки към РЗИ. "Все още има стъписване", каза началникът на Кризисния щаб. Той добави, че не се е потвърдило починалите майка и дъщеря в Благоевград да са били първоначално връщани.
Дотук са изследвани около 200 полицаи с бързи тестове, нула са позитивни - става въпрос за процедурата с 1000 проверявани полицаи и медици за създаване на статистически модел.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети