42 са новите случаи на коронавирус за последните 24 часа у нас

DenNews.bg
17.04.2020
размер на текста:

42 са новите положителни проби за коронавирус за последните 24 часа у нас. Това са 24 жени, 18 мъже, 2 деца на по 14 години от село Паничерево, които са настанени в УМБАЛ Стара Загора. 21 от новите случаи са настанени в болница. 5,4% е увеличението на заболелите за последния ден. Вече потвърдените случаи на коронавирус в България са 825. Това съобщиха на редовния сутрешен брифинг от Националния оперативен щаб.
В София в момента има 495 случая, 136 са в болница, 26 са в интензивни отделения, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
227 са хоспитализираните пациенти с коронавирус в страната. 37 от тях са в интензивни отделения и клиники.
12 нови случая има при медицинските работници с установен COVID-19. От Пирогов - 7, от Видин - 5. Общо те са 60.
С помощта от Китай пристигнаха и маски от висок клас, които ще защитят медиците, коментира генерал- майор Мутафчийски. „С напредването на епидемията, медицинският ресурс намалява. България не е пощадена от това явление. Поне за областните, големи болници съм сигурен, че хората са снабдени с предпазни средства и изпълняват стриктно мерките за сигурност. Въпреки това заразяването остава във висок процент“, подчерта той.
141 са излекуваните в страната. 19 нови изписани пациенти има за последните 24 часа. От излекуваните 87 са мъже, 8 деца, останалите са жени.
3 души, при които е установен COVID-19 са починали за денонощието - общо жертвите у нас вече са 40 души.

"Ние знаем, че в момента и по Черноморието е пълно с български туристи. Всички тези сигнали и ние ги получаваме", отговори Мутафчийски. "Точно затова след дълги дебати снощи ограничихме София. И пак да подчертая една голяма част от хората спазват ограничителните мерки", каза още той.
Припомняме, че от полунощ до второ нареждане София е затворена заради коронавируса. За работещите има "прозорци за преминаване": от 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“.
Декларациите за преминаване през КПП-тата остават същите, но в тях ще трябва да се добавят и името на фирмата, в която работите, на собственика на фирмата и негов телефон, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа. София не се поставя под карантина по примера на Банско или Паничерово, а по-скоро се ограничава движението. Ако забележите движението на работници е канализирано в определени часове, за да не се спира. Масово тестване в столицата не се предвижда. Карантина в смисъла на Банско значи блокиране на целия стопански живот в града, това не се случва. Всъщност ако погледнете заповедта само се модифицира времевият диапазон, в който човек с личния си автомобил, може да излиза, обясни Мутафчийски.

Припомняме, че ограничителните мерки за София бяха въведени, едва след като хиляди хора напуснаха столицата с лични автомобили вчера, което предизвика масово недоволство, защото София е най-сериозното огнище на заразата и сега се покачва рискът от „запалване“ на провинцията.
От РЗИ отчетоха, че вчера 50% от взетите проби в кварталите Филиповци и Факултета са положителни, не стана ясно обаче 50% от колко. На терен са повече от 10 души в момента, сред тях има епидемиолог, който решава дали да се вземе бърз тест или PSC тест. "Главната цел е да се намерят болни, активни носители на вируса, а не да се направи епидемиологично проучване и да се търсят антитела, подчерта Мутафчийски. Изцяло спирането на влакове е нереално и невъзможно, но има рязко намаляване на броя на влаковете. Една голяма част от гражданите използват влакове, за да пътуват по работа до София, например, подчерта Мутафчийски.
"Всички тези мерки са, за да се предпази населението от нови заразени, нашата отговорност е ясна, на правителството - също, но и всеки гражданин носи отговорност. Това е споделена отговорност. Трябва всеки от нас да разбере, какво е свобода и какво е свободия, защото една от най-големите свободи е да осъзнаеш своята отговорност... С тези мерки искаме да защитим правата на тези хора, да останат здрави." каза още Мутафчийски.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети