Осъдиха тримата, играли хоро по време на карантина

DenNews.bg
16.04.2020
размер на текста:

Трима мъже, които играха хоро по време на задължителната си карантина, получиха присъди от Районен съд-Петрич.
В.Я. (на 45 години), С.Г. (на 46 години) и С.Я. (на 26 години) са признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда. Те бяха привлечени към наказателна отговорност по чл. 355 от НК.
Наказателното производство срещу тях е започнало, след извършена полицейска проверка в Петрич. Поводът за нея е бил видеоклип, публикуван в социалната мрежа Фейсбук. Обезпокоителното в него било множество празнуващи хора, излезли около 15 ч. на 07.04.2020 г. на улица пред дома си в ромската махала в града, в условията на обявеното извънредно положение в страната. Същите играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа.
Разследващите са установили, че трима от тях - В.Я., С.Г. и С.Я., на 26.03.2020 г. пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред компетентните български власти те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в Петрич.
За извършените от В.Я. и С.Г. престъпни деяния са им определени наказания от по пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по десет хиляди лева за всеки. Подсъдимият С.Я. се е съгласил да му бъде наложено наказание „Пробация”, включващо задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото двеста часа годишно и глоба в размер на пет хиляди лева.

Определенията на съда имат последиците на влезли в сила присъди.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети