Подкрепят хората на културата и изкуството с минимална заплата в извънредното положение

DenNews.bg
10.04.2020
размер на текста:

По една минимална работна заплата за месеците в извънредно положение и един месец след това ще бъде дадената в свободния сектор в културата и изкуствата за най-нуждаещите.
Това обяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. Мярката засяга актьори, художници, музиканти, литератори.
Това не е социална помощ, а грижа и подкрепа, но ние след това очакваме подкрепа за нашия дух, уточни културният министър и посочи, че се разработват механизми за след извънредното положение, за да се даде възможност за много проекти. Мислим и занапред, но много агресивно и сериозно занапред, увери още Боил Банов.
Социалният министър Деница Сачева очаква около 1 200 души да бъдат подкрепени с мярката за свободните артисти. Това не е социална помощ, а подкрепа за хората, които не могат да работят в момента, увери и самата тя.
Банов припомни решението на Министерския съвет по отношение на заетите в държавните културни институти за обезпечаване в рамките на 6 месеца. "Така че те да бъдат спокойни за своята работа", оцени Банов и допълни, че артистите могат да подготвят нови продукти, с които да продължават напред след кризата.
Много силна е мярка с безлихвените кредити, посочи още Банов, заявявайки че явно това не се осъзнава достатъчно добре. Това са пари, които засегнати от кризата могат да вземат сега, по 1500 лв. на месец и да връщат без лихва във времето до 10 години.

Припомняме, след гласуваното на 13 март извънредно положение в страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса концертните зали, театрите и галериите останаха празни. Много от културните институти у нас и по света предложиха временен онлайн достъп до своите културни продукти.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети