13 нови случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие, 54-ма са излекуваните до този момент

DenNews.bg
10.04.2020
размер на текста:

13 нови случаи на коронавирус са регистрирани през последните 24 часа, в болница са настанени петима души. Официално потвърдените към този момент случаи у нас са 624 случая. За последното денонощие са изследвани 494 души, а общият брой проби до момента е 18 512 проби. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.
Новите случаи са: 8 в София, по един в Кюстендил, Пазарджик, Велико Търново, в Русе двама.
33 души са заразени в медицинския персонал.
54 са излекуваните до този момент. Това са 25 мъже и 19 жени.
За последното денонощие няма починали.
В Александровска болница се изяснява причината за смъртта на починал след интубация пациент, чака се резултата. Той е приет в тежко състояние и веднага е поставен на изкуствено дишане, но е починал.
230 са болните в болница, 33 в интензивно отделение, във ВМА има един интубиран, заразен в период на химиотерапия.
Тестването в Банско, предвидено да започне вчера се отлага. Ще започне когато пристигнат тестовете. Очаква се това да стане в понеделник или вторник, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски. Уточнява се кои хора ще бъдат тествани.

Никой не е забранявал терапията на деца с увреждания, заяви Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Никой не е забранил да се разхождат децата с аутизъм.

Намалението на потвърдено болни коронавирус генералът видя в правилно и навременно взетите мерки. Той цитира проучвания от Китай - 2 седмици преди епидемия ако се вземат мерки, случаите намаляват със 70%, 3 седмици - с 80%.
Що се отнася до термокамерите, началникът на Кризисния щаб заяви, че те помагат само при случаи с температура над 38 градуса и реално са доста малко ефективни.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети