Доза оптимизъм от икономическия министър: Трябва да търсим доброто във всяко зло

DenNews.bg
01.04.2020
размер на текста:

Потреблението ще тръгне, първо трябва да изчистим вируса. България трябва да търси във всяко зло, доброто. В този случай, защото сега ЕС ще излее милиарди в европейските фирми. Става логичен въпросът "Колко от тези фирми, ще осигурят работа в Европа, а не извън нея?". В кризата много компании разбраха, че отдалечените връзки при доставките в голямо производство, не са добра инвестиция. България може да спечели в това отношение. Това каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов. От думите му стана ясно, че точно преди кризата държавата е била в шорт листата на голям инвеститор, производител на електрически елементи. "Въпреки тежката ситуация у нас ще сертифицираме проект за 120 милиона. Затова е важно да запазим икономиката в кондиция, България е атрактивна с консервативната си икономика и добри финансови показатели до момента.", коментира министърът и добави: "Да не забравяме, че и Фолксваген все още не е взел решение“.
„Само за 10 дни регистрираните безработни у нас са с 20 000 повече. Безспорно има вече съкращения у нас, но и хора без работа от чужбина се завръщат. Влязохме с рекордните 4% в кризата, очакваме да излезем в края на годината с 6% безработица. Което е средно ниво за Европа. Очакваме да излезем в кондиция – имаме шансове“, каза още той и припомни, че с поисканата актуализация на бюджета, финансовият министър реагира на най-страшните прогнози за България и ще продължи да държи параметрите на фискалната рамка консервативни.

Емил Караниколов призна, че от схемата 60 на 40 ще се възползват основно големите компании: "Няма как с една мярка да обхванеш целият обществен живот. Вероятно тя ще е за по-големи компании, или такива с по-големи печалби. Тя най-вероятно няма да работи за по-малките фирми", каза той.
"В момента в големите икономики производствата са спрели. Китай отвори и вече почти 80% е възстановил производството си. Колкото по-бързо отворим и ние – по бързо ще се възстановим после. В момента дори и да нямаме болни от коронавирус, икономиката ни щеше да спре. Колкото повече фирми са в кондиция, толкова по-бързо ще тръгнем после.", каза икономическият министър.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети