Конят Бисер изтегли шейна, тежаща 1 500 кг, на кушиите в Сапарева баня

DenNews.bg
07.03.2020
размер на текста:

На летището край Сапарева баня се проведоха традиционните конни надбягвания по случай Тодоров ден. На празника присъстваха много жители на гр. Сапарева баня и съседните села, както и гости на курортното градче. Освен надбягванията с коне, тази година се проведоха и състезания с теглене на товар , както и дефилиране на двуколка. В надбягванията участие взеха 8 коня с техните ездачи, като участниците се състезаваха по двойки, с теглене на жребий. В надбягванията надпреварата бе интересна, оспорвана, като най-бърз бе ездачът Кирил Белчински със своят кон Васо. Второто място остана за Николай Асенов с кобила Марта , а третото място грабна Калоян Велинов с кон Майчо. Финала беше изключително оспорван , като двамата ездачи с техните коне , пресякоха финалната права , като първия спечели с малка разлика.

При надпреварата на тегленията с товари участие взеха 5 собственици и техните коне, като тази част от състезанието се превърна в най-голямаята аракция за публиката. Състезанието се проведе в 4 кръга, като при всеки кръг се добавяше по един траверс върху шейната. Най-издръжлив се оказа конят на Калоян Велинов, белият кон Бисер, който успя да изтегли шейната с тежест 1 500 кг .

За призовите места бяха раздадени парични награди ,а за най-бързия и най-издръжливия кон имаше и венци за чест. Наградите връчиха кмета на Община Сапарева баня Калин Гелев и заместник –кмета Славчо Коларски.

Кушиите и тази година бяха организирани от Общинска администрация Сапарева баня и Народно читалище ''Просветен лъч-1905'' , а наградния фонд бе осигурен от спонсори.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети