Ананиев отмени заповедта за задължителното носене на маски

DenNews.bg
31.03.2020
размер на текста:

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че е отменил заповедта си за задължително носене на защитни маски на открити и закрити обществени места.
Като причина за това, той изтъкна липсата на пълно обществено съгласие.
„Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед до постигане на консенсус в обществото. Вместо това държавата ще закупи 1 милион маски, които ще ги раздадем чрез социалното министерство и регионалните му служби на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят“, обясни Ананиев.

Здравният министър уточни, че маските, които държавата ще закупи, ще са медицински с необходимия сертификат и по стандарт, които предпазват от Covid-19.

Ананиев каза още, че е разговарял с премиера Бойко Борисов и всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството и се реализират в заповеди на министъра на здравеопазването, са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване разпространението на коронавируса в България.

"Не случайно ЕК силно подкрепи мерки, които приема българското правителство и държава. Особено подчертават, че те са превантивни и ни дават за пример на всички останали държави. Същата подкрепа намерих и сред моите колеги на двата извънредни съвета на здравните министри в Брюксел", каза още здравният министър.

Ананиев обаче уточни, че силно препоръчва на хората да носят маските си ежедневно.

Всъщност повод за недоволството стана това, че заповедта бе неясна и обхващаше всички открити пространства, което предполагаше, че човек би бил длъжен да ходи с маска дори в двора на блока си и по улицата, където вероятността да бъде сам или на достатъчно отстояние от другите е голяма.
Също така недоволството се дължеше и на факта, че маски трудно се намират, а все повече хора изпитват финансови затруднения и не могат да се снабдят със защитни средства за всеки един момент от престоя си навън.
Критики към носенето на маски в затворени обществени пространства почти нямаше.
Още повече, че много лекари, включително епидемиолози, включително и председателят на кризисния щаб проф. Мутафчийски обясниха вчера, че маските са задължителни за болните и хората, които се срещат ежедневно с хора в затворени пространства. Затова и вчерашната заповед даде повод за критика, че задължителното носене на маска, дори и в моменти, в които тя е излишна, може да доведе и до прекомерно търсене, което пък ще лиши от маски наистина нуждаещите се.
Немалко бяха и критиките и за това, че липсват ясни инструкции за ползването на маски, тъй като при неправилно ползване, смяна и поддръжка на маските за многократна употреба, от защитно средство те се превръщат в по-голяма опасност.
Освен това не забравяйте, че маските, особено еднократните, само след три часа на лицето ви се превръщат в отпадък, т.е. България и светът съвсем скоро ще имат едни допълнителни тонове боклук, с когото трябва да се справят.
Затова е препоръчително да се носят маски за многократна употреба. Но каквато и маска да сте избрали, моля, запознайте се подробно с инструкциите за ползване, пране, слагане и махане на маската, така че тя наистина да бъде полезна за здравето ви, а не да бъде просто моден аксесоар.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети