Жертвите на COVID-19 във Франция вече са над 3000, прехвърлят пациенти към Германия и Люксембург

DenNews.bg
31.03.2020
размер на текста:

Броят на жертвите на коронавирусната инфекция във Франция вече превиши 3000 души, след като само за последното денонощие нарасна с 16 процента, достигайки 3024, предаде Ройтерс.
Броят на настанените в интензивни отделения нарасна с 10 процента и достигна 5107, бележейки ръст след два дни на спад.
Наложи се в прехвърлянето на тежко болни от най-засегнатите източни райони на страната към болници в западните да се включат хеликоптери. Но вълната на заразата вече обхвана и района на френската столица Париж, където се търсят начини за спешно увеличение на броя на интензивните легла в болниците.
Лекарите в столичните болници казаха, че те са вече на ръба на капацитета си.

"Умуваме дали да прехвърлим някои пациент на друго място, за да приемем следващия. Това е една безкрайна главоблъсканица", каза д-р Жером Пино от парижката болница "Жорж Помпиду".
Премиерът Едуар Филип предупреди 67-милионното население на страната, че най-трудните седмици на битката срещу заразата тепърва предстоят.
Франция увеличи леглата в интензивните отделения от 5000 до 14 500. От тежко засегнатия Страсбург започнаха да прехвърлят пациенти с медицински хеликоптери в болници в германския град Франкфурт, швейцарската столица Берн и в Люксембург. Досега са прехвърлени 80 тежко болни. Очаква се в близките дни да започне прехвърляне на пациенти и от Париж.
Здравни служители вярват, че положителен ефект от обявената на 17 март национална карантина ще започне да се усеща към края на тази седмица. Те смятат, че броят на ежедневните новоприети в болниците и на нуждаещите се от животоподдържащи апарати е ключов показател дали "течението се обръща" и дали здравната система може да се справи.

"В момента няма спад (в черната статистика). Надяваме се просто увеличението да бъде по-слабо в близките дни", каза френският главен здравен инспектор Жером Саломон пред журналисти.
А според Пиер Делобел, шеф на инфекциозното отделение в университетската болница в Тулуза, "нарастващата фаза на епидемията в региона вероятно ще продължи още две седмици".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети