Дават ни гратисен период за маските до 4 април, тепърва ще уточняват къде да се носят задължително

DenNews.bg
31.03.2020
размер на текста:

За денонощието у нас има потвърдени нови 25 заразени с коронавирус, с което общият брой достига 379 души. 113 са в болница, 13 остават интубирани, 17 са изписаните - с по 2 отрицателни проби. 57% от болните са мъже, а 18 медицински лица са потвърдено болни. Вече има случай и от област Силистра - двама болни, семейство на 70 години. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния кризисен щаб на редовния сутрешен брифинг.


На въпрос дали щабът е посъветвал здравния министър да бъде въведено задължително носене на маски, след като само няколко часа преди заповедта на Ананиев да бъде обявена, ген. Мутафчийски обясни вчера, че носенето на маски от здрави хора помага само за тяхното спокойствие, тази сутрин генералът отговори, че заповедта идва "след продължително обсъждане". Мутафчийски посочи, че по-скоро от СЗО за здрави хора не се препоръчва носене на маски.
„Не измисляме никакви практики, които не са следствие от световен опит, уточни началникът на щаба“, като каза, че се черпи опит от Китай, Израел. И напомни, че в Австрия било задължително да се носи маски, без да уточнява, че става въпрос за супермаркети и магазини за храна, които са длъжни да ги осигуряват. На въпрос, след като по закон трябва да се осигурят предпазни средства от държавата (като маски) при такова положение, началникът на Националния кризисен щаб отговори, че познат от Германия му обяснил как личните лекари там си купуват сами маски. "Възможно е шалът да се приема", каза още Мутафчийски.
„Маски има, достъпни са - ходих до кварталната аптека. Може би това не е масово явление - затова гратисният период за закупуване е до 0:00 часа в събота (4 април)", каза Мутафчийски. РЗИ и полицията ще детайлизират къде точно трябва задължително да носим маски, добави той и препрати към член 56 от Закона за здравето по отношение на закрити обществени места.
Мутафчийски видя и дребнотемие що се отнася до българската действителност, което не се вижда в световен мащаб. "Ясно е, че не може да има стопроцентово разбиране на тези мерки, ясно е, че могат да бъдат тълкувани много субективно, но получавам много молби за по-твърди мерки", подчерта началникът на Кризисния щаб. Според него, има разколебаване сред хората, които спазват мерките и затова е важно да бъде показано, че не отстъпваме. Той напомни и как имаше големи промени в стратегията на много държави към коронавируса - например т.нар. стаден имунитет. "Животът бил такъв - рано или късно ще умрем. Ние не можем да изповядваме такава теория", подчерта лекарят и добави, че всички са единни, че ако се отпусне краят, ще загинат много хора, без да имат шанс за лекарска помощ.
„Мисля, че ще се задоволи търсенето от маски“, заяви пред Нова телевизия Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той каза, че все повече фирми шият маски, но и добави, че много от тези маски не са медицински, като изрази известно съмнение в качеството им.


Мутафчийски уточни, че в Банско, където днес (31 март) от 19:00 часа пада карантината на града, са изследвани всички контактни лица. Той заяви, че вчера (30 март) била направена "много остра акция по набиране на проби", защото българите трудно споделяли какво правели. Става въпрос за 50 проби. "Много е трудно решаването на криза при ограничен ресурс", подчерта Мутафчийски. Той добави и, че за последното денонощие са установени 3 контактни лица, дошли си от чужбина, а за предишното денонощие - 4. От вчера имаме доставка на хидроксихлорохин, уточни Мутафчийски, като каза, че то се ползва само за болни в болници. Ползват се и антибиотици, начело е азитромицин. Съчетанието между двете лекарства е официално одобрено от 5 дни в Италия и от вчера в Израел. Има и 33 000 опаковки хинин за ВМА. Предстои производството на хлорикин.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети