Още 20 контейнера с отпадъци потеглиха обратно от пристанище Варна към Италия

DenNews.bg
27.03.2020
размер на текста:

 20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад напуснаха България и ще бъдат върнати в Италия, съобщи от Апелативната прокуратура във Варна.

За тези контейнери се води досъдебно производство. В момента на пристанището се намират само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук. Днес е дадено разрешение за реекспорт от Районната прокуратура във Варна и следващата седмица се очаква и последните контейнери с италиански отпадъци да напуснат България и да бъдат върнати в Италия.

Товарът пристигна на варненското пристанище на 9 октомври 2019 година от италианския град Салерно. За получател на товара в документите е посочена фирма "Блацион" ООД със седалище София.

Сигналът е подаден на 16 януари до Районна прокуратура - Варна. Става въпрос за 25 контейнера незаконен боклук от Италия. Досъдебното производство бе образувано на 17 януари 2020 г.

Разследването продължава и на територията на Италия и Северна Македония.

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

През януари вносен италиански боклук бе открит и на пристанището в Бургас.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети