И трите болници в област Кюстендил ще лекуват пациенти с коронавирус

DenNews.bg
27.03.2020
размер на текста:

И трите болници в област Кюстендил, това са общинската болница в Дупница, частната болница в Дупница и държавната болница в Кюстендил, ще лекуват пациенти с коронавирус. Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес.
Със заповедта Ананиев определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.
В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.
В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.

 

Трите болници в област Кюстендил разполагат с общо 234 легла за по-леки случаи, а 24 са леглата за нуждаещи се от интензивна грижа пациенти, като те са разпределени-6 в общинската болница, 8 в частната болница и 10 в кюстендилската болница.

 

Зам.-областният управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов обясни за DenNews.bg, че лекарствата на двамата пациенти от областта, които са с положителни проби за коронавирус, се изпращат от София. Състоянието на мъжа от Стоб, който се лекува в общинската болница е стабилизирано.

"За него лекарствата бяха изпратени от ген. Мутафчийски. За лекарствата на мъжа от Кюстендил, който е с положителна проба и ще се лекува в кюстендилската болница, днес за София отпътува началникът на РЗИ-Кюстендил д-р Величков. Състоянието на двамата пациенти е стабилно. Важно е хората да бъдат спокойни, да не се подават на паника. За съжаление, колегите от трите болници и спешните центрове в областта докладват за зачестяване на случаите на хора със симптоми на тревога, които търсят лекарска помощ. Наред с това, хората трябва да знаят, че при проява на някаква симптоматика, особено остра форма, трябва да търсят помощ, а не да чакат. Сутринта разбрах за тежък случай на спукан апендицит на жена, която от страх е закъсняла да потърси помощ", обясни д-р Попниколов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети