Три вида тестове за коронавирус ще се правят у нас в различните етапи на епидемията

DenNews.bg
27.03.2020
размер на текста:

 Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Различните тестове ще бъдат ползвани в различните стадии на разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг на обяд.
В момента сме в първия етап от разпространението на заразата, когато болните се увеличават. Ген. Мутафчийски обясни, че най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал.
В България могат да се правят около 1000-1200 дневно или около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец, поясни ген. Мутафчийски.
Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути.
„Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, предвиждаме да се правят до 20 000 дневно. На месечна база това са около 300 000 теста, което е около 10 милиона месечно”, заяви Мутафчийски.
На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.

И трите вида тестове са важни. Първият, защото той е с най-достоверни резултати, вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко души са придобили имунитет и могат да работят спокойно.
Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови.

Ген. Мутафчийски обобщи, че държавата ще се нуждае от около 20 милиона лева месечно за купуване на различните.


Премиерът Бойко Борисов допълни, че държавата ще купи директно от производителите 1.17 млн. маски за 1.41 млн. евро и 50 респиратора за 1.5 млн. евро. Одобреният от правителството договор е с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Работи се и по договор за 600 хил. PCR теста и 400 хил. бързи теста, като ще бъде изпратен и самолет за транспортирането им. Премиерът обясни, че след 4 до 8 седмици ще трябват по 10-20 хил. теста на ден и поради тази причина се влиза в преговори директно с производителите - корейски, китайски, белгийски и испански.


Под карантина са 24 000 души

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че до момента има образувани над 200 досъдебни производства за нарушаване на мерките за карантина. В страната под карантина са 24 000 души, като най-много са в София, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново.

Маринов се извини за затрудненията по КПП-тата, но обяви, че е важно да има такъв контрол. Най-критично е положение на пунктовете от и за Перник, като там са изпратени допълнителни екипи полицаи, подсилени от служители на тол системата.


Премиерът Бойко Борисов обобщи най-важните според него точки, приети на вчерашния Европейски съвет. Той подчерта, че всички страни са ангажирани да противодействат на дезинформацията с прозрачна и основана на факти комуникация. Комисията има намерение и да ускори действията за неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване за нуждите на всички страни.

Борисов не пропусна да отбележи, че Европейската централа банка има за задача да създаде благоприятни условия за финансиране за всички страни от еврозоната, но България няма да може да се възползва. Той използва случая, за да критикува за пореден път всички, които се обявиха срещу влизането на страната в еврозоната.

 

Борисов не пропусна и любимата си тема - правещите се в България защитни облекла за многократна употреба. Такива днес поискали от Австрия и още няколко страни. "Казах им, че ако си намерят плат, имаме възможности да шием облеклата. Ако имат, да докарат, да ушием и изнесем", допълни той.


Според премиера доверието към производителите е толкова голямо, че облеклата ще бъдат сертифицирани още в понеделник, без да минават процедура на проверки от няколко месеца.


Дни преди да бъдат установени първите заразени с новия коронавирус, държавата избра три компании, които да произвеждат плат за защитни облекла и самите костюми. Те бяха тествани в лабораторията на Института по отбрана и след като покриха всички изисквания, вече излизат първите бройки. Миналия четвъртък Борисов получи уверения от фирмата, правеща плата, че ще пуска 5 км от него на ден.


Защитните костюми са за многократна употреба, като могат да се обличат 50 пъти. Те ще заместят костюмите за еднократна употреба, които са внос и са на цена 20 евро всеки. "Платили сме по 2000 бройки на компаниите. След това ще се правят по 10 хил. на ден", уточни тогава Борисов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети