Националният щаб ще предложи мерките срещу COVID-19 да бъдат удължени до 13 април

DenNews.bg
26.03.2020
размер на текста:

 243 са официално потвърдените случи на коронавирус у нас, като за последното денонощие са потвърдени 23 положителни проби. Последната от тях е потвърдена късно снощи и е на пациент от София, който не е настанен в болница. Това обобщение направи началникът на Кризисния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който добави, че в "Пирогов" има 1 много тежък случай, а във ВМА - двама. Ще предложим всеки един, който пристига от чужбина, да бъде под карантина. Това ще се отнася и до чужденците - при идване в България, те ще трябва да казват къде ще прекарат задължителна 14-дневна карантина, обясни началникът на кризисния щаб.

 

Той добави, че ще предложи на здравния министър и да се удължат до 13 април сегашните мерки за овладяване на карантината, като единствено да се позволи по домове да ходят колектори на битови сметки.


Няма шанс да няма пик на заразата, подчерта Мутафчийски.

"Има 8 души, които са нетърпеливи да напуснат ВМА, но все още не са се изчистили от вируса. Четирима пациенти в "Пирогов" са в тежко състояние, интубирани. Единият е в критично състояние. Възможно е да има лош изход от лечението му. Във ВМА има двама болни на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението", каза още шефът на Националния оперативен щаб.

По думите му, маски категорично трябва да носят болните, за да не разпространяват аерозол, в който има вируси. От здравите хора - задължително се носят маски от медицинските лица, които се грижат за заразени с коронавирус.

"За останалите - могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени на 100 процента. Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, е задължително да носят маска", допълни проф. Мутафчийски.
Той призова за пореден път хората да спазват стриктно всички наложени мерки, но без паника, защото в противен случай "ще стане страшно".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети