Почина проф. Драган Бобев

DenNews.bg
25.03.2020
размер на текста:

Един от най-изявените български педиатри проф. Драган Бобев е починал на 88-годишна възраст. Тъжната новина съобщи д-р Костадин Ангелов, управител на Александровска болница.

Роденият в Дупница проф. Драган Бобев има изключителен принос за налагането на световни стандарти в лечението на тежки болести при децата.
Дълги години проф. Бобев беше национален консултант по детска онкохематология и трансплантология и ръководител на специализираната клиника в болница „Царица Йоанна“.
Поклонението ще бъде на 27 март, петък в храм „Света София“.


Проф. Бобев е роден на 2 август 1932 г. в град Дупница. Завършва медицина през 1958 г.
От 2000 до 2013 проф. Бобев бе управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания – София, а от 2006 г. бе национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.
Участвал е в съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на костно-мозъчната трансплантация при злокачествените заболявания, в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст, в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст.

 

Наред с работата си в София, дълги години проф. Бобев консултираше за тежки случаи екипа на друг забележителен дупнишки педиатър- д-р Николай Попов от общинската болница.

С усилията на двамата стотици деца с тежки диагнози бяха лекувани и спасявани в детско отделение на дупнишката болница.


Поклон пред паметта му!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети