220 са официалните случаи на коронавирус у нас

DenNews.bg
25.03.2020
размер на текста:

220 са официално регистрираните случаи на коронавирус у нас, като последните двама пациенти са от Пловдив, 35-годишен мъж и жена на 60 г. Не са били контактни, съобщи началникът на националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.
Пациентите са в инфекциозна клиника със симптоматика.
Има две тревожни новини. Едната е, че само за по-малко от денонощие случаите в света са със 100 000 повече, което е тревожна тенденция. Италия вече доближава Китай по брой заразени, уточни той.
Излязоха и първите изследвания след освобождаването на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му все още на борда има коронавирус. "Вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, в които се стои", заяви Мутафчийски.

С 492 000 лв. Българската банка за развитие е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе.
"Има все повече дарители, което е много хубаво. Показва мобилизацията на цялото общество", каза Венцислав Мутафчийски.
Все повече болници с бързи темпове се реорганизират и трансформират отделения за коронавирус.
В зависимост от ситуацията може да бъдат трансформирани и цели болници.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни каква е разликата между свинския грип и коронавируса. През 1989 година анализаторите и световната здравна общественост бяха уплашени, че обществото няма имунитет. Оказа се, че до този момент сме пропускали, че грипът е много опасен за бременните жени, пълните хора. Тогава 100 000 влезнаха в България в болница, но смъртността беше по-ниска от тази на коронавируса. При свинския грип от 200 души губи живота един, но при коронавируса е по-висока. Засяга алвеолите и прави двойна бронхопневмония. Той обясни и че към момента втората вълна от грип Б у нас е отминала.

Ще направим справка дали и втората проба на Кирил Домусчиев е отрицателна. Ако е така, може да се смята за изчистен от вируса. Във ВМА има пациент, който е дал първа отрицателна проба. Трябва да се потвърди и с втора отрицателна. Ако е така, вече броят на оздравелите ще е 5", обясни Венцислав Мутафчийски.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети