Още един потвърден случай на коронарирус у нас, официално болните вече са 202-ма

DenNews.bg
24.03.2020
размер на текста:

Още един потвърден случай на коронавирус има у нас, като с него официално потвърдените болни от COVID-19 у нас са 202-ма. Това стана ясно от думите на началника на кризисния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.
Случаят е от София, не е клиничен. През нощта са изследвани 29 проби.
Проф. Мутафчийски предупреди, че „трендът не е надолу, все още не можем да говорим за овладяване или намаляване на случаите, а напротив“.
Проф. Мутафчийски обясни, че са проведени консултации с премиера във всяка една болница да бъде направено специално отделение за коронавирус и да има нови интензивни легла. Той добави, че през днешния ден здравният министър Кирил Ананиев трябва да издаде заповед. Има и идея да се разширят лабораториите, които изследват за коронавирус.
Стана ясно и, че държавата е купила 500 теста за коронавирус, а другите 6000 били от дарители. По отношение на поръчката за 2 млн. лева от ВМА за лични предпазни средства, Мутафчийски, който е началник на болницата, уточни, че тепърва тя ще се изпълнява.
Що се отнася до симптомите на болестта, по думите на началника на кризисния щаб, в Италия се следяло най-вече температурата, сатурацията - ако е около 89/90, задължително се влиза в болница, както и дали устните са посинели. Мутафчийски подчерта, че според наблюдения на Апенините имало случаи на пациенти със сухота в гърлото, дори и оплаквания сякаш в гърлото има чуждо тяло, но това не е официално търсена задължителна симптоматика. "Започне ли да ти тече носът, да те боли гърлото и да губиш вкус, може да си болен", обобщи проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че на четвъртия ден от заразата ти може да почнеш да заразяваш, на петия ден да има симптоми, а чак след седмия до десети ден да има антитела в кръвта, които да бъдат уловени от т.нар. бързи тестове.
"Не може по бързи тестове да кажем колко болни има в държавата", каза Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той уточни, че първо трябва да се изследват болните с двойна бронхопневмония. След това - медицинският персонал с клинични симптоми, а на трето място - да се уловят случаи на места, където се събират повече хора, като например заводи. Професорът каза и друго - за да се види дали дадени мерки дават ефект, трябва да мине поне седмица. Ако няма удвояване на случаите, значи има ефект.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети