Потвърдиха положителна проба за коронавирус на пациент в Общинската болница в Дупница

DenNews.bg
23.03.2020
размер на текста:

НОВИ ПОДРОБНОСТИ ТУК 

 

Положителната проба за коронавирус на 43-годишен пациент в Общинската болница в Дупница бе потвърдена официално днес от председателя на Кризисниия щаб генерал Венцислав Метафчийски. Пациентът, който е получил като усложнение двустранна бронхопневмония е бил приет в събота. Линейка на Спешния център в Дупница е била извикана на адреса му в кочериновското село Стоб, след като той се е обадил на телефон 112 и е съобщил, че има всички признаци на болестта. Съмненията си той обяснил освен със симптомите и с пребиваването си в Банско, където е имал търговски обект. По думите му, той си тръгнал от курортната община преди да бъде наложена блокадата.
Пациентът е настанен в изолатора на общинската болница, който се намира в ортопедичното отделение, специално обособено за целта в сградата на бившата Военна болница. 43-годишният мъж е имал дихателни проблеми, наложило се е да бъде поставен на кислород. Засега положението му е стабилизирано.

201 са регистрираните с коронавирус в България. 11 са новите случаи за деня. Освен в Дупница, новите случаи са и от Пазарджик. Става въпрос за двама пациенти, които са семейство. Другите са в Добрич още един контактен пациент и в София седем лица. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба с коронавируса, по време на редовния вечерен брифинг.

Началникът на щаба обясни, че щабът ще предложи всяка болница в срок от три дни да представи обособени отделения за лечение на коронавируса във връзка с изчерпването на капацитета на ВМА и "Пирогов". Тези отделения трябва да бъдат оборудвани с реанимационни легла, уточни още ген. Мутафчийски. Никога и никой не е забранявал да работят тоалетните в бензиностанциите - така началникът на щаба отговори на въпрос за това, че има сигнали, че граждани не се допускат до санитарните помещения на бензиностанциите. Ген. Мутафчийски поясни, че щабът е отправил препоръка за фанатична дезинфекция на тези помещения, защото е докадано, че коронавирус остава по тях. Ген. Мутафчийски отново припомни симптомите на вируса - температура, суха кашлица, болки в гърлото, задух, натиск върху гърдите, както и в малък процент диария. Началникът на щаба отново посочи, че ако пациентът има симптоми, трябва да се обади на личния си лекар по телефона, който преценява дали е необходимо болнично лечение - особено в случая със задух и натиск в гърдите.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети