190 са регистрираните с коронавирус у нас, болшинството се подобряват

DenNews.bg
23.03.2020
размер на текста:

19 случая на коронавирус има за последното денонощие и общият брой на заразените вече е 190, има един нов случай в Плевен, заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Болшинството от случаи вече са с подобрение, уточни началникът на щаба. Има случай, при който вече тече подготовка да бъде екстубиран вече интубиран човек. 

"Болните, установени с коронавирус, се лекуват в болница, но това не значи, че ще затворим болница", уточни лекарят, като добави, че за 24 часа се прави дезинфекция, установяват се контактни лица и се карантинират. По думите му, много лекари и медицински сестри, болни от COVID-19, продължават да работят. Стана ясно, че болният лекар във Велико Търново е в болница. Първоначално е бил там заради пневмония, тогава не е било ясно, че е бил болен от коронавирус. Бил е пуснат за домашно лечение, след това се е влошил, върнат е в болницата и е установено, че е заразен от COVID-19.
Мутафчийски обясни, че една от първите мерки в България е ограничението на посещения в домове за възрастни хора. Поне около месец от кризата трябва да мине, за да се уточни дали и какви промени ще има в имунизационния календар. По думите на началника на щаба, няма още научно потвърждение, че по-податливи на COVID-19 са хора с кръвна група А, каквато информация имало от Китай. След преминаването на агресивния етап на епидемията ще има време за наука, бяха думите му. И добави, че няма против да има масово тестване на населението, стига да има възможност за такова, защото лабораторните тестове не може да се направят на всички.


Лекари, специалисти в различни области, консултират онлайн жителите на Банско, информира БНР.
Създатeл на група във Facebook е един от водещите ендокринни хирурзи в Европа, проф. Румен Пандев, който е банскалия. Уникалната инициатива за здравни онлайн консултации компенсира ограниченията на карантината в Банско и е в помощ на наличните лекари в града, които са общо 9. Виртуалната здравна клиника беше създадена вчера и само за броени часове 15 лекари се включиха в инициативата на проф. Пандев: "Те са от Университетска болница "Лозенец", аз съм представител на ИСУЛ, Александровска болница. В различни профили сме – от ендокринен хирург, гастроентеролог, реаниматор-анестезиолог, рентгенолог, обща хирургия е представена. Идеята е съвсем проста – по най-бързия начин ако можем, на хора, които се нуждаят от консултация в Банско, тъй като Банско е под карантина, да им окажем съответната онлайн медицинска помощ напълно безплатно" Направени са и първите консултации, като са дадени предписания за лечение. Лекарите обсъждат казусите и помежду си, а при необходимост освен чрез платформата, се свързват с пациентите и по телефона.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети