Макрон готов да помогне за мигрантския натиск на гръцката и български граници

DenNews.bg
02.03.2020
размер на текста:

"Франция изразява солидарност с Гърция и България и е готова да предложи съдействие за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти". Това заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.
"Изразявайки пълната си солидарност с Гърция и България, Франция е готова да допринесе за усилията на европейските държави да им предоставят оперативна помощ и да защитят границите си. Трябва да работим заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в Twitter.
Вчера след спешно заседание на Гръцкия съвет за национална сигурност, правителственият говорител Стелиос Пецас заяви, че бежанската ситуация представлява "активна, сериозна, изключителна и асиметрична заплаха за националната сигурност на страната".
По-рано гръцкото външно министерство заяви, че Турция провежда дезинформационна кампания и съобщенията за десетки хиляди мигранти, които са влезли в Гърция, са неверни. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви пред в. "Дейли Сабах" че 100 000 мигранти са преминали границата с Гърция.

Междувременно Гърция обяви, че няма да приема молби за убежище през следващия месец. Причината е струпването на около 10 000 бежанци по сухопътната граница с Турция и множеството опити за достигането на гръцки острови в Егейско море. Правителството в Атина обяви, че всички нелегални имигранти ще бъдат депортирани обратно в Турция, предаде БНР.
Освен това Гърция ще увеличи присъствието на военни и полиция в проблемните точки, беше решено на извънредно заседание на Националния съвет по сигурността.
По-рано се стигна до сблъсъци, след като някои мигранти са замеряли с камъни граничната охрана, а силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и водни оръдия.
Властите се притесняват, че при създалата се ситуация местното население може да търси сраморазправа с мигрантите. На остров Лесбос, до който вчера достигнаха 600 души с лодки, местните блокираха пътя до вече препълнения бежански център. Цивилни групи по бреговете се опитват да спират приближаващи лодки.
Необходими са незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа. Върху това са се съгласили премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис в телефонен разговор. Те са обсъдили ситуацията по турската граница и предприетите мерки.


Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на Турция Реджеп Ердоган в Анкара, съобщи правителствената информационна служба.
Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. За срещата се разбра в петък, когато двамата разговаряха по телефона след струпването на мигранти в района на Одрин, но в неделя вечерта бе съобщено къде ще е срещата.


Основният проблем е, че сред бежанците от Сирия, бягащи от военния конфликт, има представители и на други националности, включително и икономически мигранти, а не бежанци от война.

В материал на в. Дневник със снимки от границата на Гърция, пише, че самите бежанци, са подлагани на терор и грабежи от агресивно настроените мигранти. Именно тези агресивни групи влизат в конфликт и създават сблъсъци с граничните власти, докато бежанците от Сирия клякат пред бодливата тел на гръцката граница, за да покажат, че са миролюбиви.

На място при бедстващите хора все още няма хуманитарни организации.

Хората, включително и много деца, спят на открито, направо на земята, а времето е студено.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети