Всички проби за коронавирус в България до този момент са отрицателни

DenNews.bg
02.03.2020
размер на текста:

Официално няма все още регистрирани случаи на коронавирус в България. Това обяви началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и началник на Националния оперативен щаб.
Във ВМА няма и новопостъпили през тази нощ пациенти, добави той.
Днес ще има повторни проби на първите хора, които са под домашна картина в България. Ако те са отрицателни, карантината ще падне.
Официално в Университетската болница в Стара Загора и в "Света Марина" във Варна вече работят лабораториите за тестване на потенциални случаи на коронавирус. Засега няма данни да има опити за злоупотреба с болнични с аргумент възможна зараза с коронавирус, каза д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред БНТ.
Брънзалов добави, че има недостиг на маски, но и обясни, че може да се правят дори лични защитни средства – да речем шалове. Лекарят обаче беше категоричен, че при бъдеща епидемиологична обстановка, когато някой се разболее, следва да си стои вкъщи, от там да се свърже с личния лекар и да получи помощ по телефона. "Всеки български гражданин е достатъчно интелигентен, за да му дойдат на ум поне 5 вида лекарства, с които да се третира", обясни Брънзалов. Мутафчийски подчерта, че в световен мащаб Китай вече отива на четвърто място като нови случаи. 3055 са смъртните случаи в глобален мащаб, 45 000 души са напълно оздравели, уточни началникът на ВМА. За Балканите - в Хърватия вече 11 са заболелите, като това е ръст с 5 души за последните 24 часа. Смъртността в Европа продължава да е ниска - става дума за 36 пациенти, като по-голямата част са от Италия.

Във Военномедицинска академия вчера за COVID-19 са изследвани 14 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести – 2 проби, изпратени от Бургас, като всички те са отрицателни.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети