Няма нови случаи на коронавирус у нас

DenNews.bg
18.03.2020
размер на текста:

Няма нови случаи на коронавирус в България. Доказаните случаи към тази сутрин са 81 пациенти в България, колкото бяха вчера. Това каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Кризисния щаб за борба с коронавируса.

„Това, което аз забелязвам като гражданин, виждам, че са се ограничили разходките, което е радващо. Най - вероятно сме събудили рационалните страхове на хората. Това, което е най-добре да направим е да спазваме социална изолация, да спазваме лична хигиена, да проявим отговорност към нашите възрастни роднини, да не сочим с пръст заразените, а да им дадем подкрепа“, коментира още проф. Мутафчийски.

„Вижда се, че обикновените хора действат адекватно, не критикуват яростно, а разбират необходимостта от тези мерки. Това е важното в момента“, посочи още той.

От снощи екипите на ВМА първи изпробват новите защитни костюми, шити в България.


В същото време в световен мащаб се очаква заразените да станат повече от 200 000. Италия е с 31 500 заразени, Южна Корея само 93 нови случая. Франция предприеха тактиката да тестват само болните, а не всеки който поиска да се тества, защото не могат да насмогнат на всички желаещи, подчерта Мутафчийски.

"Тестването на всички желаещи е безсмислено харчене на пари, безсмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим", каза още Мутафчийски и посочи, че отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

Мерките у нас са навременни, много държави по света не постъпиха по същия начин и търпят критики. Единственото лечение е социалната изолация. Ето ви, Китай - 13 нови заразени. Вероятно Италия ще догони скоро заразените в Китай. За България е рано да се прецени, ние следваме само добрите практики. Системата се справя засега, това е целта, коментира още проф. д-р Мутафчийски.
Няма основания да има втори град в изолация към момента, каза началникът на Кризисния щаб у нас. Припомняме, че град Банско е поставен под пълна карантина. Лицата с постоянен или настоящ адрес, които са извън града, могат да се приберат в срок до 20:00 часа днес. Карантината ще продължи 14 дни.
Чуждите граждани в Банско могат да напуснат града до същия час. 200 туристи от Банско ще бъдат извозени директно с чартър. Организацията е на самите хотелиери и туроператорите, заяви пред БНТ кметът на Банско Иван Кадев.

Доставките на хляб и храни на доставчици, които обслужват района около града са блокирани. Очакват се екипи с инспектори от РЗИ, за да бъдат допускани автомобилите с храна и лекарства към Банско. Кметът на града съобщи, че тези, които гледат животни, ще могат да ги извеждат на паша в обичайните райони извън града. В Банско беше регистриран случай на 9-годишно дете, британски гражданин, което в момента е под карантина. В ски-градчето се очакват резултатите от още 20 проби.

При Лъвов мост в София има хотел под карантина - хотел Lion. Причината - настанени британци от Банско. Очаква се днес те да бъдат изведени със специален екскорт със специалисти със защитни облекла до летището и ще бъдат върнати във Великобритания. "Все още не са изпратени инструкции как да действат хотелите при случай на коронавирус, не са ни пратени декларации за гостите - кой каква да попълва, според това откъде идва. Нямаме директна комуникация със съответните власти. Работим по инструкция, която аз съм създал." Това се оплака собственик на хотел до летището в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия тази сутрин, който добави, че от снощи има полицейска патрулка пред хотела и ще бъде осигурен ескорт за чуждестранните гости, които си тръгват.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети