Пет нови случая на коронавирус, мислят как тировете да продължат доставките

DenNews.bg
17.03.2020
размер на текста:

Пет са новите случаи на коронавирсу у нас, като така общият брой на заболелите вече е 67. Това заяви началникът на кризисния щаб за коронавируса генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Има и препоръка повече от двама души да не се събират на едно място. Генерал Мутафчийски обясни, че щабът се е свързал с редица фирми, които приготвят храна. Повечето кетъринг фирми разполагат с технологии да се приготвя добра храна и тя да издържа по няколко месеца в хладилник, което е добро решение, смята ръководителят на кризисния щаб. Той заяви, че предвид постоянното затваряне на граници следва да се мисли за време, в което ще е по-трудно да се сдобиваме със стоки от първа необходимост. Мутафчийски беше категоричен, че основен акцент е и осигуряването на транспортни коридори за хранителни стоки и продукти за функциониране на икономиката. Предстои по-добра общоевропейска регулация, добави генералът.
Специално за шофьори на ТИР-ове, идващи от рискови дестинации, щабът предлага няколко варианта за действие.
Първи вариант - шофьорът повече не пътува, влиза под 14-дневна карантина. Втори вариант - шофьорът тръгва отново до 12 - 24 часа, като през това време той е в абсолютна социална изолация до началото на пътуването. Тръгва, само ако няма никакви признаци на болест. А за чужди ТИР-ове - не по-късно от 12 часове да напускат България. Припомняме, че от вчера, 16 март, българи, връщащи се от засегнати държави задължително трябва да минават 14-дневна карантина и носят наказателна отговорност, ако не я спазват – 3 години затвор и от 1000 до 10 000 лева глоба. От 0:00 час на 18 март България спира да пуска на българско пространство граждани на Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия, както и на Китай, Иран, Корея, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка. Изключение за тези страни са граждани с постоянно дълго пребиваване в България или членове на семействата им. А на ден в България влизат по около 40 000 души, според началника на кризисния щаб. Няма медицински работници под домашна карантина, те са на работните си места, добави Мутафчийски.

 

На шофьори-граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур ще бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като "нежелани пътници" (INAD). Към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни.
Шофьори-граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа. Шофьори-граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави, биват допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа. Например, шофьор-български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция. Шофьори-турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети