Въведоха извънредно положение за цяла България до 13 април

DenNews.bg
13.03.2020
размер на текста:

201 депутати гласуваха единодушно въвеждането на извънредно положение в България, което бе предложено вчера от Министерски съвет и Националния оперативен щаб. Извънредното положение ще бъде от 13 март до 13 април.
Депутатите гласуваха единодушно предложението на правителството за извънредно положение да бъде разгледано като първа точка.
Премиерът Бойко Борисов предложи да бъде създаден щаб от всички парламентарни групи за овладяване на последствията.
Заседанието започна с час и половина по-късно, заради извънреден председателски съвет, в който участва и премиерът Бойко Борисов. В Народното събрание са и министри от кабинета.
Според конституцията "при обявяване на война, на военно или друго извънредно положение, със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите".
Снощи на извънредно заседание правителството реши да поиска от парламента да гласува въвеждането на извънредно положение заради епидемията. То предвижда забрана за пътуване в определени държави, възможност за затваряне на учебни заведения, детски градини, игрални зали, отмяната на спортни мероприятия, конференции.

Предлага се и висока глоба за неспазване на карантината в размер на 5000 лева.

Проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб, запозна депутатите с обстановката в момента. От 1 400 лица са установени 23 болни лица, като един от тях е починал. Всички държави бележат ръст на новорегистрирани случаи. В света 134 000 , 4 900 са загинали, 70 000 са оздравели. В Китай има само 21 заразени за последното денонощие.

Според него едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат.

"Първо, вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Само 11 лица за вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в "Пирогов". Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго - това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг. Не говорим за изолирано семейство, село, а по-сериозна ситуация. Отдавна отправяме послания за спазването на социалното самоизолиране. Т.е. да се подложат хората на карантина. Бяха дадени редица разпореждания, както беше уреден въпроса с използването на болнични, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина", каза още ген. Мутафчийски.

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор.

По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. "Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои", каза ген. Мутафчийски.

По думите му идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция. Председателят на щаба заяви, че трябва да има правни възможности при извънредни ситуации да бъде мобилизиран целият медицински персонал.

Премиерът Бойко Борисов обоснова предложението и благодари на медицинския персонал на първа линия. Тези медици щели да бъдат стимулирани финансово, нещо което премиерът спомена и вчера.

„Затварянето на границите в много от държавите ще блокира икономиките, нашите складови бази ще бъдат поразени. Извънредните мерки носят големи поражения.

В никоя държава не са направили повече от нас. Ще дадем добър знак, ако се обединим“, каза министър-председателят. „Да покажем единство в продължение на един месец“, призова премиерът. Според него мерките се въвеждат по-скоро заради недисциплинираните.

Коронавирусът съсипва света, променя ни начина на мислене, каза премиерът. "В началото всички го подценяваха. Когато затваряме училища и детски градини тези деца трябва да ги гледат родителите вкъщи", каза още Борисов.

"Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения“, заяви още Борисов.


Лидерът на опозицията Корнелия Нинова заяви, че на председателския съвет са подкрепили предложените мерки от Министерски съвет. От БСП са предложили извънредното положение за един месец.

„Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници", каза още Нинова.

Тя заяви, че очаква от МС законодателни инициативи. "Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи", допълни още Нинова.

"Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя, че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо", коментира Нинова.

"Притеснява ни действието на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето", отчете тя и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми. Тя даде за пример други държави, които са намалили лихви и данъци.

В процеса да се включат и частните болници.
ДПС също казаха, че ще подкрепят всички необходими мерки и ще съдействат за тяхното реализиране. Обединени патриоти и Воля също заявиха подкрепа, като се обосноваха.

По-късно трябва да станат ясни всички конкретни мерки.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети