Парламентът решава днес ще бъде ли обявено извънредно положение в цяла България

DenNews.bg
13.03.2020
размер на текста:

Народното събрание решава ще бъде ли обявено извънредно положение в цяла България заради коронавируса. Предложението ще бъде внесено днес, 13 март. Това бе решено на след извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб за борба със заразата, което се проведе късно снощи.
До крайната мярка се стигна, след като по-рано в четвъртък се разбра за нови 16 случая със заразени от коронавирус. Така общо 23-ма души са вече доказани носители на вируса у нас. Сред тях е и починалата вчера в "Пирогов" жена на 66 години. Повечето от новите случаи на заразени с COVID-19 са имали контакт с нея.


Според Конституцията извънредно положение се обявява с решение на Народното събрание по предложение на президента или на Министерския съвет. Докато режимът е в сила основният закон позволява временно ограничение на отделни права на гражданите. Неприкосновени, независимо от ситуацията, остават правото на живот и забраната за подлагане на мъчения, правото на справедлив съдебен процес, на лична неприкосновеност и на свобода на мисълта и вероизповеданието.

В изявленията след заседанието премиерът и заместникът му Томислав Дончев избегнаха да посочат конкретни мерки, които предстои да бъдат наложени при въвеждането на извънредно положение.


Една от сериозните мерки, за която се разбра от изказванията, макар и с много неясноти е ограничаване на пътуванията до държави с интензивно разпространение на коронавирус, както и от такива държави до България.


"Списъкът на забранените за излизане или влизане в България ще е динамичен и ще се изготвя от министерствата на здравеопазването и външните работи. Изискванията ще са готови в рамките на тази седмица", заяви Дончев. Преди това Борисов обяви, че външно министерство ще трябва всяка минута да обявява на сайта си забраните за пътувания. "Измислете с някаква там човчица и за тези, които има съмнения както Германия, Франция със страшна мощност вече върви геометрична прогресия на заразата", каза премиерът, явно имайки предвид да бъде отбелязано и за кои държави с голяма вероятност ще бъде обявена забрана, след като и там стане критично положението, за да не си правят планове българите.


В отговор на въпрос Дончев каза, че не обсъждат затваряне на границите във вариант, който "да спре стокооборота" и целта е да съхранят икономиката. Той каза, че засега не се обсъжда актуализиране на бюджета.


От думите му се разбра, че ще бъдат предложени и законодателни промени, с които да въведат санкции за неспазване на карантина - глоби и спиране на социални плащания и МВР да има повече правомощия в тези случаи.

 

Борисов обясни, че въведените към момента не дават резултат при спазването на карантината. "Днеска ни избягаха 14 души", уточни той, без да дава повече подробности. В четвъртък имаше информация за петима души от Габрово, които са били поставени под карантина, но не били открити от полицаи на адреса им.


По думите на премиера с обявяването на извънредно положение "ще се даде възможност да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия и конференции". Той каза още, че трябва да се даде възможност на службите на МВР да издирят и принудително да задържат "тези, които не спазват дисциплината" при наложена карантина.


"Ето това е под думата извънредно. Да можем да ползваме жандармерия, полиция, при необходимост армия и тези, които не спазват карантината да ги принудим да я спазват", заяви Борисов. Премиерът допълни, че глоба от 5 хил. лв. за нарушителите можело да има ефект.


При извънредно положение министрите и областните управители могат да вземат решения за специални мерки.


Според Борисов спорът е само колко твърди да са мерките. Той няколко пъти каза, че решенията на правителството са по предложение на щаба.


Борисов разпореди още Здравната каса да направи клинична пътека за коронавирус, за да знаят лекарите какви допълнителни пари ще получат за труда си. По време на заседанието на щаба е имало и спор дали да бъдат затворени ресторантите, но предложението е било отхвърлено.


"Считаме, че имаме много домакини, които не готвят и са на работа, а хората трябва да се нахранят. Нощни клубове, барове и дискотеки обаче трябва да се затворят незабавно. Там подскачат, прегръщат се, потят се", добави Борисов. Той каза, че имало спорове и за моловете, но не стана ясно дали ще има някакви ограничения за търговските центрове.


Томислав Дончев каза, че за ходенето на училище - в петък важи това, което е било към момента и нищо не се променя. Това означава и че решението за удължаване на ваканцията на учениците в София предстои. Той обясни, че за детските градини има дебат - в какъв режим да работят или да затворят.


Той уточни, че телата на починалите от COVID-19 се държат в хладилна камера и чак, когато изтече карантинният период за близките им те ще могат да ги погребат.

 

Борисов каза още, че по време на извънредното заседание е имало един спор колко твърди да са мерките, които да се предприемат. Той подчерта обаче, че всички предложения за по-строги мерки са на щаба.


"Трудно се събират пари сега, защото потребление няма. Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът буквално не събира приходи към днешна дата, ако така вървиме, ще е 3 млрд. минимум загубата", уточни премиерът, без да посочва в каква валута говори.


Според него "стопанската криза" сега ще бъде по-тежка от финансовата през 2008-2009г.


"Задаваща се тенденция в близките седмици за ескалиране на заболявоемостта. България е в основата на стръмната крива на вируса, която ще се прояви в следващите седмици...Тази ситуация изисква много по-бързи решения и действия от здравните власти и държавните институции", заяви шефът на националния щаб за борба със заразата Венцислав Мутафчийски след съвместното заседание с правителството. Той заяви, че в прилаганите досега мерки и системата са проличали "съществени слабости", а ситуацията е толкова динамична, че се налагат промени в мерките в рамките на деня и затова са препоръчали на премиера да има възможност за извънредни решения.


"Да беше в България само, щяхме да сме си дали оставка да си заминем. В целия свят правят неща, които ние отдавна още от 28 февруари сме въвели", заяви Борисов.

 

"Сега е моментът българите да покажем, че сме солидарни, да се мобилизираме, да бъдем дисциплинирани и да не се поддаваме на паника", написа премиерът във Фейсбук.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети