От НАП призовават данъчната декларация да се подава онлайн, вместо да се ходи до офис

DenNews.bg
12.03.2020
размер на текста:

Хората няма нужда да посещават офисите на НАП за подаване на данъчна декларация, тъй като всичко, което може да се направи физически, може да се направи и онлайн. Това заяви пред БНТ Росен Бъчваров, говорител на НАП.
Преди два дни агенцията пусна на сайта си предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. За да се попълни, всеки гражданин трябва да си вземе ПИК - от който и да е офис на НАП в страната.
Бъчваров обясни, че декларацията е напълно безплатна, не трябва електронен подпис.
"Досега НАП е издала около 700 000 ПИК-а и хората ги ползват интензивно. Само за един ден са подадени 12 000 декларации, това никога не се е случвало", обясни Росен Бъчваров.

Попълнената декларация е същата като предходните, но има допълнения - в нея има данни за заплати, граждански договори, хонорари, договори за наем, авансово внесени данъци и има информация за субсидиите от ДФ "Земеделие".

"Тоест, ако човек няма какво да добави - заплати и хонорари, трябва само да ги прегледа и потвърди. Отправя се препоръка, ако човек е работил на повече от едно място, с няколко работодатели, трябва да си вземе служебни бележки, за да свери информацията, някой от работодателите да не се е дублирал. Иначе служебни бележки дори не са необходими", каза още Бъчваров.
Той бе категоричен, че с нововъведението средното време за подаване на една декларация е намаляло 4 пъти от миналата година.

Говорителят на НАП обясни, че единствената ръчна намеса в този вид декларация се отнася за данъчните облекчение и ако се отдава имот под наем.
Декларацията позволява да се поправя и изтрива.
Иначе НАП гарантира, че теч на данни няма да има сега, тъй като Агенцията изпълнява голям и скъп проект за редизайн на всичките си информационни мрежи.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети