Цяла нощ болница „Пирогов“ остана затворена заради двата случая на коронавирус

DenNews.bg
11.03.2020
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурността заради създалата се ситуация около коронавируса. Целта е да се обсъди евентуална криза. През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата. Засега всички забрани и ограничения в страната остават в сила, съобщи БНТ.


Това става, след като вчера вечерта се оказа, че възрастно семейство от Лом - мъж на 74 години и съпругата му на 66 години, които са били в София при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар "Илиянци", са настанени в "Пирогов". Жената е в тежко състояние. Така най-голямата спешна болница в страната от снощи до тази сутрин на практика не работеше. Двамата пациенти бяха настанени във вътрешното отделение на болницата, което беше затворено, а цялата болница беше изолирана. Пациенти не се приемаха. Вътре започна преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях. По молба на директора на "Пирогов" бяха изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си.

Така рано днес болницата беше отворена за пациенти, макар че не всички отделения работят нормално. Травматологията и детските отделения обаче работят.

Заразеното семейство е настанено в отделна изолирана сграда, каза пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Жената е неконтактна, на командно дишане и в критично състояние, уточни шефът на щаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Затова от нея все още не може да се вземе информация с кого е контактувала през последните седмици.

Мъжът й се влошава, но все още не е интубиран. Очаква се резултатът от пробата на сина им.

Взети са проби от 49 души, които са били в отделението, където първо съпругът е бил настанен още в неделя. Изследват се и 30 медици, които работят там, но те няма да бъдат поставени под карантина, защото няма кой да ги замести.

От Окръжна болница съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Фандъкова моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена и призовава към спокойствие и да се информират от официалните източници.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани. Очаква се решение от тази нощ на Оперативния щаб към общината за овладяване на разпространението на вируса за допълнителните мерки за ограничения и предпазване на гражданите в София. То ще бъде обявено на брифинг в 8,30 часа.

В същото време кметът заяви пред bTV, че очаква грипната ваканция в столицата да бъде удължена с още няколко дни. Това се случва, въпреки че вчера премиерът препоръча това да не се прави за цялата страна, освен за Плевен и Габрово, където бяха установени първите заразени. Министърът на образованието също заяви, че не очаква ваканцията да бъде продължена. Днес се очаква решение.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети