74 проби за коронавирус у нас са отрицателни, проверяват повторно осем

DenNews.bg
10.03.2020
размер на текста:

8 проби от Националната референтна лаборатория за коронавирус се проверяват повторно, защото са съмнителни, те са от Габрово и Плевен. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.
Иначе има 27 отрицателни проби във ВМА, 27 отрицателни проби в Стара Загора и 20 отрицателни проби във Варна. Към ВМА се предвижда отваряне на още един консултативен кабинет за коронавирус, включително за консултации за случаи, които ще са под домашна карантина. Мутафчийски обаче каза и добра новина - "приключваме с грипната епидемия". Той го обяви, въпреки че в Пловдив ще удължат грипната ваканция до края на седмицата. А за огнищата на коронавирус в България ще има допълнително уточнение на мерки. "Нашето впечатление е, че на повечето места се спазват препоръките", заяви Мутафчийски.


Днес, 10 март, се очакват резултатите от общо 84 проби от Плевен и 47 от Габрово – на хора, които са били контактни с потвърдено болните от коронавирус. Както вече е известно, става въпрос за двама мъже в Плевен и две жени в Габрово, едната е медицинска сестра.

В Свищов вече има двама изолирани пациенти заради съмнение за коронавирус – чакат се резултати от пробите им. И двамата са с пневмония, след като всичко е започнало като грип. Единият мъж е по-млад, другият е на 70-годишна възраст. Младият мъж вече е в период на оздравяване, докато по-възрастният мъж все още е в по-сериозно състояние, но не критично. Той е прекарал инсулт, има съпътстващи хронични заболявания. Нито един от двамата мъже не е бил в Италия и не се знае някой от тях да е бил в контакт с хора, ходили в рискови региони в чужбина. Кръвните им проби са пратени за изследване в София още снощи.


В Севлиево също има съмнение за коронавирус при 1 човек. Кметът на Габрово Таня Христова увери пред БНТ, че социалните услуги продължават да се изпълняват – като например осигуряването на храна от финансирани от общината и държавата кухни. А за административните услуги Христова увери, че има създаден механизъм – да има колкото се може по-малко контакт и да се действа по електронен път, колкото е възможно. До второ нареждане са преустановени съдебните заседания в Окръжен съд-Габрово.


В парламента също влизат в сила нови мерки. На заседания, включително на комисии, ще се допускат само акредитирани представители на медиите. Спират се командировките на депутати, няма да има кръгли маси и културни събития. Депутатът от НФСБ Валентин Касабов пък предложи на входовете на сградите на Народното събрание да бъдат инсталирани термокамери като предпазна мярка и да не се стига до принудителна ваканция. Касабов ще представи предложението си пред коалиционните партньори днес, 10 март.


Според доцент д-р Андрей Чорбанов, ръководител на експериментална лаборатория „Стефан Ангелов” към БАН, огромният брой заболели с коронавирус изобщо нямат симптоми и карат болестта много леко. Не е правен тотален скрийнинг на населението, подчерта той. На въпрос на Нова телевизия колко биха били по-сериозно болните, ако всички в България се заразят, доцентът каза 10% т.е. 700 000 души.
Чорбанов обясни и, че за мерките, които сега се вземат, има научни спорове – няма начин всички хора, които са без симптоми, да бъдат изолирани, е неговото мнение. Доцентът смята и, че вирусът живее буквално минути в среда извън жив организъм. Андрей Чорбанов не е съгласен и да има крути мерки за ограничаване, като изрази съмнение, че сега мерките в Италия ще сработят.
„Военни режими от типа Израел, Иран и Китай не биха могли да бъдат примери”, уточни той и обясни, че не вярва този вирус да е създаден изкуствено. Доцентът беше категоричен – вирусът се излекува от имунната система, когато тя е достатъчно подпомогната. Източник: actualno.com

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети