Министър Димитров: Теца и мините се опитват да рекетират държавата чрез водата за три села, няма да стане

DenNews.bg
05.02.2020
размер на текста:

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро обяви в Дупница, че ТЕЦ „Бобов дол“ и мините са опитвали да рекетират държавата водата им да не бъде спирана, като използвали три села за заложници. „Това няма да стане. Приоритет са абонатите, а след това промишлените обекти. Спрели сме всичко и така ще бъде, докато язовира не достигне поне 50% от обема си“, обви Димитров, който бе в Дупница заради сагата с „Феникс Дупница“.

Както писахме преди дни, село Палатово остана без вода, след като от Напоителни системи спряха водоподаването към ТЕЦ „Бобов дол“.
„Получи се така, че мината и теца рекетират държавните институции чрез три села-пуснете вода на завода, иначе няма да дадем вода за едно село; пуснете вода за мината, иначе няма да дадем вода за други две села. Изпратил съм хора да се пусне вода за селата. Те не са длъжни да страдат за това, че някой не иска да завърти даден кран или друг иска да си отвори безконечно водоснабдяване. Язовирът ще бъде пълен и ще бъде ползван за граждански цели, а когато обемът му е повече от 50% ще преценя дали да се пуска за ТЕЦ, за вецове и за други промишлени нужди“, каза Димитров.
Той обясни още, че към момента са прекъснати всички незаконни байпаси, които са отклонявали нерегламентирано вода от яз. Дяково. Такива отклонения са открити в село Яхиново.


„За два дни яз. Дяково се е вдигнал с пет сантиметра. Тук Напоителни системи са направили всичко възможно чрез деривации всички пролетни води да влязат в яз. Дяково. Първо трябва да има вода за гражданите, след това за промишлени нужди“, посочи още той и добави, че саваците на всички вецове по водосбора на яз. Дяково са пломбирани.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети