Село Палатово остана без вода заради спряното подаване към ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
04.02.2020
размер на текста:

Снимка: Архив

Село Палатово остана без питейна вода заради спиране на водоподаването от язовир „Дяково“ към ТЕЦ „Бобов дол“. От ВиК ежедневно осигуряват водоноски, но това е само временно решение. „В така създалата се ситуация водоноските са единствен вариант за селото. Палатово няма друг източник на вода, освен подаваните от теца количества. Водата от язовир „Дяково“ се подава към централата, след това минава през пречиствателна станция и след това с помпи се качва до селото. На 1 февруари водата за питейнио-битови нужди на теца бе спряна и Палатово също остана без вода. Изпратил съм сигнал до Министерство на околната среда и водите и до Община Дупница за тази критична за Палатово ситуация. Вярно селото е малко, 40-50 души, но това не означава, че не трябва да бъде намерено решение и то бързо. Особено на фона на това, че не знаем докога ще продължи безводието“, обясни управителят на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев.
Той се надява МОСВ да разгледа месечния график за февруари, в когото е разписано спиране на водата към ТЕЦ „Бобов дол“ заради опасността от драстичен спад на язовир „Дяково“.
Илиев обясни още, че към момента няма други населени места в община Дупница, които да са застрашени от безводие. „Към момента основният водоизточник-Бистрица ни стига за Дупница. В село Дяково 4-5 къщи са без вода, но тези къщи никога не са били абонати на ВиК, а са директно закачени за дюкера на язовира. Останалата част от селото, където ВиК има мрежа няма проблем. За Яхиново, където Напоителни системи има мрежа, също е спряно подаването на промишлена вода, но това е вода за поливане, а не за питейни нужди. Спешно в момента трябва да бъде намерено решение за село Палатово“, обясни Илиев.


Междувременно днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро обясни, че цяло село от община Дупница е разчитало на безплатна вода чрез нелегален водопровод.
Пред Нова телевизия той обясни, че освен легалния водопровод към това село, имало и нелегален. „Години наред това село е ползвало безплатна вода, явно някой си е купувал изборите. Сега този водопровод е спрян, защото общественият интерес е такъв-язовир „Дяково“ да се напълни и да има вода за всички абонати. В момента водата, която постъпва в язовира от Рила е достатъчна за цяла година. Да видим. Спрели сме водата за всички промишлени нужди, спрели сме вецове, спрели сме за теца, защото трябва да сме сигурни, че ще има питейна вода за нуждите на общините Бобов дол и Дупница“, посочи той.

Министърът не посочи името на въпросното село с два водопровода. Най-вероятно обаче той визира сяло Яхиново, което единствено има две паралелни мрежи-за питейни нужди от ВиК и за промишлени нужди/напояване от Напоителни системи.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети