Протестиращи медици в Хонконг поискаха затваряне на границата с Китай

DenNews.bg
03.02.2020
размер на текста:

Стотици медицински работници излязоха на стачка в Хонконг с искане правителството да затвори границата с континентален Китай, за да се предотврати разпространението на коронавируса и да се облекчи натискът върху здравеопазването, информира "Ройтерс".
Стачката е организирана от Съюза на болничния персонал, който има 18 000 членове. От синдиката обявиха, че 2400 работници са взели участие в стачката въпреки призивите на правителството да се прекрати демонстрацията.

В Хонконг са потвърдени 15 случая на коронавирус.

Медицинските работници имат пет искания, като най-важното е да се спре разпространението на коронавируса в Хонконг. Тя настояват правителството да затвори границата с континентален Китай, да се улесни раздаването на маски на жителите на Хонконг, да се осигури адекватно снабдяване и защита на лекарите, да се осигурят достатъчно отделения за пациентите и да се гарантира, че няма да има репресивни мерки срещу стачкуващите.

Хонконгските власти спряха железопътните услуги и фериботните връзки до континентален Китай, но не затвориха границата.

До момента 361 души с коронавирус са починали в Китай, един човек е починал във Филипините. Потвърдените случаи в Китай достигнаха 17 238, включително в Тайван, Хонконг и Макао. Извън Китай има повече от 150 заразени с вируса (20 случая в Япония, 19 в Тайланд, 18 в Сингапур, 15 в Южна Корея, 11 в САЩ, по 10 в Германия и Тайван, по 8 в Малайзия и Виетнам, 7 в Австралия, 6 във Франция, 5 в ОАЕ, 4 в Канада, 3 в Индия, по 2 в Русия, Италия и Великобритания и по един в Непал, Шри Ланка, Швеция, Испания, Камбоджа и Финландия).

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети