Каракачанов готов да изпрати армията срещу сирийските бежанци

DenNews.bg
28.02.2020
размер на текста:

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи - по около 30 човека всяка една. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника“, подчерта министърът.


По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че от сутринта жандармерията е прехвърлена по границата с Турция и морските граници. По-късно днес Борисов ще говори с турския президент Реджеп Ердоган. Притеснителното според Борисов е, че турските граничари са си отдръпнали постовете. Премиерът нареди да влязат във връзка нашата Гранична полиция с техните колеги.

„Към момента има реална заплаха с оглед на събитията, които се случват там. Когато се бият с ракети, хората бягат, разбираемо е. А пък едновременно, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, представете си да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. Това не можем да си го позволим”, добави още Борисов.


Припомняме, че стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа, след като турските власти са "отворили портите на бежанските центрове". До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети