Напомняме! Всяко всяване на смут и страх, включително за коронавируса и включително чрез социалните мрежи, е престъпление

DenNews.bg
28.02.2020
размер на текста:

DenNews.bg се вижда принуден да напомни, че всяването на смут и страх в населението, включително чрез публикации, коментари и статуси в социалните мрежи, е подсъдимо по закон престъпление.
Това се налага във връзка с постъпилата до нас информация от наши читатели, че в социалните мрежи се появяват (някои макар и за кратко) твърдения, че в дупнишката болница крият болни от коронавирус; циркулират и твърдения, че „току-що в Дупница има потвърдени случи (варират от една жена до трима души), които се крият от властите“; включително в лъжливи публикации се намесват и цитират имена на длъжностни лица или популярни личности като „източници на информацията“.

Ако видите подобни твърдения, твърдения на база Една Жена Каза, може и трябва да сигнализирате прокуратурата, като това става чрез подаване на имейл на: rp_dupnitsa@kn.prb.bg, като може да приложите снимка на екрана.

„Всяването на смут и страх в обществото е престъпление по закон. Ако гражданите видят подобни публикации, трябва да подадат сигнал до нас. Тези случаи категорично са за прокуратурата“, обясни прокурор Емил Павлов от Районна прокуратура-Дупница.


Припомняме, че от Оперативния национален щаб с председател ген. Венцислав Мутафчийски обявиха, че към момента няма потвърдени положителни проби за коронавирус у нас.

Здравните експерти не очакват България да бъде подмината, но информацията ще бъде обявена официално-както за броя на положителните проби, така и за последващи действия, както от националния щаб, така и от Регионалните здравни инспекции по места.


„Аз ще съм първата, която ще съобщи на дупничани, ако има потвърден случай на коронавирус на дупничанин или на преминал през града и общината човек. Нека хората запазят спокойствие и знаят, че вирусът може да се изкара и на крак и в никакъв случай не означава смъртна присъда. Всички институции поддържаме връзка и имаме готовност за реакция във всеки един момент. Паниката е излишна и може само да навреди. Нямаме никакъв интерес да крием положителни проби“, коментира за DenNews.bg д-р Райна Сапаревска от РЗИ-Кюстендил.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети