Към момента няма положителни проби за коронавирус в България

DenNews.bg
28.02.2020
размер на текста:

Няма положителен резултат за коронавирус при българите, чиито проби са изследвани през изминалото денонощие. Това съобщи началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред Веонномедицинската академия.

"Вчера в двете лаборатории и ВМА са изследвани 19 проби - всичките са отрицателни. Други 21 проби, които са изследвани в Националната лаборатория, също отрицателни, обобщи той.
По три проби ще си разменят за допълнителни изследвания лабораториите. Това се прави по европейска практика за междулабораторен контрол.

От щаба увериха, че има ежедневен мониторинг за това, какви са китовете, които се използват в ЕС за изследванията. Китовете у нас не са съпоставими, а напълно еднакви с тези, които се използват в другите европейски страни, подчерта Мутафчийски.

Продължават изследванията на всички проби от пациенти в страната.
"Ако има положителни проби, ще бъдете уведомени веднага", увериха от щаба.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на отделни места в страната е възможно да има втора грипна вълна и значително повишение на заболелите. Само на някои места може да се наложи затваряне на училищата отново.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети