Яхиново спря цеха за преработка на пластмаса

DenNews.bg
27.02.2020
размер на текста:

Жителите на Яхиново днес имат повод да се поздравят с победа.
Кметът на дупнишкото село Софка Скоклева обяви, че е била информирана от РИСОВ-Перник, че намерението за изграждане на цех за рециклиране и преработка на пластмаса е оттеглено от инвеститорите. Припомняме, че в Яхиново и съседните села бяха събрани над 1500 подписа срещу изграждането на цеха заради близостта на терена до къщите, опасността от замърсяване на въздуха, почвата и водата.

Наред с радостта от новината обаче местните остават с изострено внимание, защото инвеститорите-семейство от Крайници, които от години живеят в Италия, са входирали ново предложение. Този път се иска на терена да бъде изграден гараж и склад за нехранителни стоки.

„След като получа официалното решение за отказа и новото намерение, ще уведомя инициативния комитет и жителите на Яхиново каква е новата идея. Да видим какви ще са тези стоки, какъв ще е този гараж. Все още не съм видяла второто предложение“, коментира Скоклева.


Доколкото знаят в Яхиново, семейството от Крайници се занимава с рециклиране на отпадъци в Италия, откъдето, както стана ясно, у нас се вкарват тонове боклуци.
Това е причината местните да останат нащрек, но днес се поздравяват, че единни успяха да защитят интереса си.
Както е известно, Яхиново е най-голямото село в община Дупница. Постоянните жители са 2000, училището е действащо, а населението е от предимно млади хора и много деца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети