Ананиев нещо се обърка, по закон осигурените имат право на платено отсъствие от работа заради карантина

DenNews.bg
26.02.2020
размер на текста:

Здравният министър Кирил Ананиев явно нещо се обърка във вчерашното си изказване, че отсъствието от работа заради изолиране на прибиращи се в страната от засегнатите от коронавирус райони трябва да бъде за сметка на отпуските. Министърът на здравеопазването вчера обясни, че няма как гражданите да получават платен болничен, ако все още не са проявили симптоми на заболяване. Според думите на Ананиев, предизвикали немалко критики, 14-дневната карантина в домашни условия трябва да бъде под формата на платен или неплатен отпуск.

 

 

Да, но не!


И в момента има законова постановка за отсъствието от работа заради карантина и предписание на здравните власти.

Чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване гласи:

 


Парично обезщетение за временна неработоспособност поради карантина или отстраняване от работа по предписание на здравните органи се изплаща съответно за:

1. времето, за което осигуреният е под карантина;
2. времето на отстраняване от работа, ако осигуреният не може да бъде трудоустроен на друга подходяща работа през това време, но за не повече от 90 календарни дни през една календарна година.


Първи за този законов текст припомниха здравни експерти скоро след скандалното изказване на Ананиев. Днес той бе оборен и в парламентарна зала от страна на народния представител от ДПС Хасан Адемов, бивш социален министър.

 

„Всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина, посочи Адемов.

Личните лекари имат право да изписват болничен лист за карантината. Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск, отсече депутатът от ДПС. По думите му КСО е категоричен в тази посока. А неосигурените трябвало да се възползват от предложението на здравния министър.
Шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова (съпартиец на Ананиев от ГЕРБ) също призна днес, че нормативната уредба казва, че осигурените могат да ползват болничен за карантина. Това е регламентирано в КСО, изтъкна тя.

Общопрактикуващите лекари могат да издадат болничен лист за това. Има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на личния лекар, увери Дариткова. Това нямало да натовари социалната система.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети