Началникът на ВМА: Идващите от Италия да не ходят на работа и да ограничат контактите си за 14 дни

DenNews.bg
25.02.2020
размер на текста:

Създаването на такъв щаб показва отношението на правителството, затова не се изчака да мине една нощ. Така генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, обясни защо спешният съвет за китайския коронавирус беше пренасрочен и вместо днес (25 февруари) сутринта се проведе в късния следобед на вчерашния ден. Има голяма разлика между вдигнал температура, който е живял само в София и няма връзки с хора, дошли си от чужбина и от такива, които се връщат например от Китай или Италия и имат температура и кашлица. Такива хора трябва да се обадят на личния си лекар и той ще обясни какво да се прави – или на телефона за бърза реакция (02 807 87 57). Болничните за карантина се дават от лични лекари – зависи от конкретния случай.
"Много е важна самодисциплината", подчерта Мутафчийски и посочи, че 5000 души седмично се връщат от Италия в България и още толкова по сухоземен транспорт. "Не препоръчвам тези хора да ходят на работа и да ограничат контактите с близките", посъветва лекарят. Но попитан конкретно за реванша Лудогорец - Интер и дали футболистите на разградчани трябва като се върнат да стоят 14 дни под карантина, който трябва да се играе при затворени врати в Милано, лекарят не пожела да вземе категорично отношение, но пък каза, че футболистите щели да са с ограничени контакти и всъщност е много вероятно мачът да се играе на друг терен.
"Когато става въпрос за хора, които нямат симптоми, те могат да намерят и друг начин да се изолират", коментира лекарят на въпрос как става изолиране. И даде пример с АЕЦ "Козлодуй", където директорът му се обадил тази сутрин и поискал практически указания, след което казал, че вероятно ще намали командировките на места в чужбина, където има епидемия. Мутафчийски обясни пред Нова телевизия, че още няма резултати за случая с китайското семейство от Сливен и за жена, дошла от Венеция и вдигнала висока температура. Очакват се резултати днес (25 февруари) по обяд. Ако се потвърди случай на коронавирус, трябва да се издирят най-близките, с които евентуалният болен е имал контакт. До блокада на населени места се стига при епидемия и решения за това ще се вземат от специализирания съвет. А Мутафчийски призна, че има случаи на хора, които само са преносители на коронавируса, без да се разболеят.
"В момента няма утвърдено лечение за инфекция коронавирус", каза още ръководителят на ВМА и подчерта, че смъртността при коронавируса е малка и засяга предимно хора с хронични и оконологични заболявания. Той добави, че неслучайно китайците дезинфекцирали парите си, но и каза, че вирусът е устойчив извън жив организъм само за няколко часа. Мутафчийски заяви и, че ще има отмяна на събития за 3 март - специално за организирани от военните събития.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети