Седем са вече жертвите на коронавируса в Италия

DenNews.bg
24.02.2020
размер на текста:

 Седми човек е починал при заразата от новия коронавирус в Италия, съобщава италианската информационна агенция АНСА.

Уточнява се, че седмият починал е 80-годишен мъж, който е бил откаран в болница миналата седмица в Лоди, след като е получил инфаркт, уточнява "Ройтерс".

Лекарите смятат, че той се е заразил с вируса в болницата от друг пациент. Италия съобщи за първи починал от новия коронавирус в петък. Общо заразените на Апенините към момента са 219 души.

Италианското правителство въведе строги вътрешни ограничения за пътуване, блокирайки най-засегнатите райони в северните области Ломбардия и Венето.

Междувременно в Южна Корея заразените достигнаха над 760 души, като няколко държави наложиха забрани за пътуване, а някои авиокомпании отмениха маршрути до Сеул. Афганистан, Бахрейн, Кувейт и Ирак съобщиха за първите си заразени, като всички са свързани с хора, дошли от Иран. Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус обяви, че новият коронавирус (COVID-19) има "пандемичен потенциал".

Според оценката на СЗО обаче заразата все още не е достигнала статута на пандемия, увери той. Гебрейесус разкри също така, че "съвместната мисия между СЗО и Китай е приключила посещението си и представи своя доклад". Мисията откри допълнителна информация за вируса, включително "преносимост, тежест и въздействие на предприетите мерки" срещу него, отбеляза шефът на СЗО.

Гебрейесус също така благодари на "Европейската комисия за приноса ѝ в размер на 232 млн. евро", действие, което "показва глобална солидарност".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети