Вече щяло да има контрол и на сухоземната ни граница за пристигащите от Италия

DenNews.bg
24.02.2020
размер на текста:

 От областите в Италия, които са засегнати, не излиза никой, стана ясно от думите на главния държавен инспектор Ангел Кунчев след днешното спешно заседание на Съвета по сигурността. Около 50 са българските граждани, които живеят там и никой от тях не се е върнал в България. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично, обясни Кунчев. С тях пътуват между 4 000-5 000 души. Няма смисъл , според него, те да се изследват, ако нямат симптоми.

От думите на националният здравен инспектор става ясно, че статистиката, която сочи, се отнася за полетите. По-нататък става ясно, че контрол върху пристигащите автобуси, бусове и коли няма, не се води и никаква статистика. 

Връзките между Италия и България са значително по-интензивни, отколкото с Китай, изтъкна обаче той. Първата контрола, която се прави на летището, по думите му, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници, а и да създадем условия реакцията да е бърза и да не позволим разпространение вътре в страната, препоръчва Кунчев.

Припомняме, че вчера Италия постави под карантина градове заради коронавируса, а днес стана ясно за вече шеста жертва на коронавируса в Италия. И професор Тодор Кантарджиев посочи, че човек се изследва само, когато има симптоми - температура и начална пневмония. При здрав човек пробите са отрицателни и няма никакъв ефект. Изследването е безплатно, извършва се в Националния център по заразни и паразитни болести, където се вземат проби от пациенти в болници. Изследването се прави след лекарско предписание и то на лежащо болни пациенти.

У нас са взети за изследване 30 проби и всички те са отрицателни. Човек, който не е развил заболяването, не може да се изследва, уточни Кантарджиев. Никъде по света не се изследват всички хора, връщащи се от чужбина и здрави, поясни той. Тестът не може да докаже вирус, ако той е в малки количества и не е предизвикал заболяване, по думите му.

Имало голямо желание сред завръщащите се от чужбина да се изследват.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети