„Лафка“ затвори павилионите в Дупница с бележка „От ръководството“, не дава обяснения на Общината и търговците

DenNews.bg
24.02.2020
размер на текста:

Павилионите на „Лафка“ в Дупница и селата вече не работят, а на всеки от тях е поставена бележка „От ръководството“. От същото това ръководство обаче все още не са изпратили до Общината уведомление относно дейността и използването на преместваемите обекти под марката "Лафка".

Припомняме, че в началото на 2013 г. 21 петна за преместваеми обекти бяха спечелени на търг от компанията „Булгартабак“, което на практика сложи край на дребния бизнес с вестникарските будки, преди това поддържан от местни фирми.

Припомняме, че навлизането на лавките на „Лафка“ в Дупница предизвика някаква съпротива от страна на опозицията в Общински съвет в лицето на съветниците от БСП, които се опасяваха, че отдаването на обектите в пакет води до монопол в бизнеса.

Седем години по-късно се оказва, че въпреки монопола (не само в Дупница, но и в страната) фирмата се отказва от дейността си, оставяйки населените места почти без вестникарски будки.

Така от днес, ако сте почитател на хартиените издания, ще може да ги намирате само в някои от магазините в Дупница, които имат вестникарски щандове.


Докога ще е така не е ясно, тъй като реално договорът между Община Дупница и компанията все още не е разтрогнат. Той бе подписан за 10-годишен период, т.е. е в сила до 2023 г., а наемът в размер на 410 000 лв. бе платен авансово.

„След като получим уведомление относно намеренията на компанията за дейността й на територията на общината, тогава можем да коментираме евентуални намерения“, отговориха днес лаконично от Общината.

От волята и намеренията на компанията зависи съдбата на лавките на „Лафка“ в следващите три години, ще бъдат ли те премахнати и дали и кога евентуално Общината ще може да отдаде под наем петната за разполагането на будки на други фирми.


Припомняме, че обектите на компанията „Лафка“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, предлагаха печатни издания, цигари, както и безалкохолни, снаксове и други пакетирани храни с надценка от 20-ина процента спрямо цената в магазините. Освен това веригата усилено се занимаваше с пласиране на талончета за търкане, както и други залагания.

Именно законовата промяна, с която бяха забранени частните лотарии, се оказват причината за приключване на бизнеса на „Лафка“.
„Влезлите в сила на 21.02.2020 г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на „Лафка“ и до практическа невъзможност за нормално функциониране на дружеството. Поради тази причина „Лафка Маркет“ АД преустановява оперативната си дейност. Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратките срокове“, се казва в официално изявление от компанията.
 

Тази сутрин павилионите осъмнаха с катинари, плoмби и бележка:
„Съгласно заповед на изпълнителните директори, обектът е временно затворен. При въпроси, моля обърнете се към отговорния за обекта МР“ (б.а. регионален мениджър).


Всъщност освен въпросът какво ще се случи с договора с Община Дупница, другият въпрос е какво ще се случи с търговците, които не бяха служители на фирмата, а работеха на франчайз.

Припомняме, че компанията отдаваше под наем павилионите от веригата си, като изискванията бяха заплащане на първоначална такса от 1500 лв. до 5000 лв. (в зависимост от типа и локацията на обекта) и заплащане на такса за обучение от 1000 лв.
През 2017 г. от компанията се хвалеха с годишен оборот от 277,2 млн. лв. (за 2016 г.); 10% от продажбите на тютюневи изделия; 30% от продажбите на Национална Лотария; 40% от продажбите на печатни издания.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети