Разчитаме на съвестта на пристигащите от Италия да не донесат коронавируса в Дупница

DenNews.bg
24.02.2020
размер на текста:

Към момента се разчита на високата гражданска съвест на пристигащите в България от засегнатите от коронавируса градове и райони в Италия.

Днес Италия вивежда извънредни мерки заради лавинообразното увеличение на броя на заразените и вече петте смъртни случая на заразени с китайския вирус.

В Дупница обаче днес сутринта пристигнаха бусове от редовните седмични пътувания, които докараха хора и вещи от районите с извънредни мерки срещу заразата, а към момента към България по земя пътуват още хора и товари.


„Към този час не са ни разпоредени мерки за пристигащите от Италия, каквито са мерките за пристигащите от Китай, а именно 14-дневна карантина. Разчитаме и апелираме за висока гражданска съвест от страна на пристигащите от Италия. Призоваваме да се самоизолират, като ограничат контактите с други хора, да носят медицински маски, които се сменят на три часа, да мият често ръцете си и внимателно да се наблюдават за промяна в здравословното състояние. Ако забележат поява на симптом на грип-висока температура, треска, кашлица, задух, веднага трябва да потърсят лекар и веднага да обявят, че са пътували в Италия, за да бъдат тествани за коронавирус. Що се отнася за товарите, към момента все още не е категорично изяснен механизмът на заразяване, затова е най-добре всички пристигащи товари и доставки да бъдат дезинфекцирани“, обясни за DenNews.bg началникът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция-Кюстендил д-р Илиана Кръстева.

„Това е ситуацията в момента, след час или утре тя вече може да е друга, но в момента не може да спираме пътуващи и товари. Трябва всички да бъдат отговорни за своето здраве и здравето на околните“, посочи тя и призна, че контролът на пътуващите по земя ще бъде много по-сложен от този на самолетните полети, при които е ясно от къде, кога и кой влиза в България.

Както вече съобщихме, премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по национална сигурност заради усложнената ситуация в Италия.

А вижте какво разказа за DenNews.bg дупничанка, живееща в Пиаченца, един от засегнатите градове ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети