Хипнозата на фалшивите новини и приятелството с национализма са опасни за вашето здраве и живот

DenNews.bg
21.02.2020
размер на текста:

"Всички сме заедно". Снимка: The Guardian

Последните два дни ни поднесоха не само трагични в същината си новини, но и новини, в които може да прозрем собствената си трагична българска съдба. Съдба, която ни чака буквално зад ъгъла, ако не се променим и не надскочим болния национализъм и още по-болната страст към фалшивите новини и истериите.

 

В Германия един крайнодесен психопат-германска версия на нашите "патриоти"; със слабост към оръжия и униформи; с криви убеждения за национално, етническо, расово и полово превъзходство; самоопределил се за съдник на "нисшите", само защото се е родил с цвета на "превъзходството" и в държава по-богата и по-силна от други (все неща, абсолютно независещи от самия него, от усилията и способностите му, а подарени му по рождение); с болна и опасна трактовка на вяра и религия, уби 10 чужденци, включително българин.

 

Уби ги, защото са дошли непоканени от него в държавата "му", уби ги защото са различни по произход, защото са от различна класа, а някои от тях и от различна вяра (макар че убиецът не е могъл да знае жертвите принадлежат ли към дадена религия, дали изповядват религия или са атеисти).

 

За крайните националисти, независимо дали германски, американски, сръбски… или български, различният винаги заслужава презрение, не заслужава уважение, заслужава наказание, заслужава гонение, заслужава смърт.

 

Крайният национализъм и патриотарстване трябва да бъдат осъждани и възпирани при всяка проява и при всеки опит да получат представителство.

 

Крайният национализъм и патриотарство трябва да бъдат третирани като престъпление, защото самото им съществуване като идеология са престъпление срещу човешкото в човека, а проявлението им-видно е, е престъпление и по закон.

 

Крайният национализъм не е романтична приказка за геройства, не е секси униформа на атлетично тяло, не е начин да живеем заедно в обединен и мирен свят.

 

Крайния национализъм е болест. Болест на личността-параноиден страх и краен егоцентризъм в едно. Болест е и на обществото-иззема гражданските свободи и човешките права, военизира всеки аспект на живота, заменя ценностите с етикети, подчинява, осъжда и наказва на база болестни преценки и болестни правила, далеч от светлината на разума и справедливостта.

 

В Украйна едни истеризирали в масова психоза хора нападнаха с камъни автобуси с евакуирани от Ухан украинци и чужденци.

 

Камъни. Колко иронично, но и колко библейско само.

 

Хора вдигнаха ръка и хвърлиха камък срещу свои съграждани заради психоза, създадена от фалшива новина.

Хора издигнаха клади с буен огън срещу други хора.

 

Клади. Колко иронично, но и колко библейско само.

 

Хора бяха готови да бият, да убиват, да прокудят в пустинята други човешки същества, защото първите освен глупави са и емоционално нестабилни-и като индивиди, и като сбирщина от единици. Защото са допуснали да затъпеят, да оглупеят, да полудеят от нарочните манипулации и фалшиви новини, които са основно оръжие на пропагандата в Русия, България, видно, и сред горките украинци.

 

Фабриката за фалшиви новини не е само фабрика за кликове. Това е фабрика за създаване на оглупели маси, които се управляват с лекота, защото са заменили критичното мислене с истерия, защото са подменили науката с баячки, гледачки и пророчества, защото са слепи за злодея пред очите им, но са борят с измислен торбалан, почти винаги той е зад граница.

 

Фалшивите новини създават истерици. Истерици, които, видно е, за миг се превръщат в зверове, в насилници и в убийци.

 

Новините от последните дни изясниха колко рисковано живеем, щом крайни националисти не само не са сочени с пръст, осмивани и осъждани, ами дори говорят от високата трибуна на политиката; колко опасно живеем щом фалшивите новини за измислените джендъри са способни да изведат повече хора на протест, отколкото ширещата се корупцията и организирана престъпност.
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети