Хиляди почетоха паметта на убитите от крайнодесния фанатик в Германия

DenNews.bg
21.02.2020
размер на текста:

Хиляди германци почетоха паметта на жертвите на крайнодесния фанатик, който застреля 10 души, включително българин. Многохилядни бдения се проведоха в град Ханау, сцена на атентатите и други градове снощи.
Германската полиция разследва мотивите за нападенията, при които 43-годишен германец застреля десетима в наргиле барове. Жертва на крайнодесния екстремист стана и 33-годишният българин Калоян Велков, работил в едно от заведенията.
Десетки хиляди души се събраха в различни германски градове на бдения в памет на жертвите.
Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау.
От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите, които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм.
От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията.
Всички жертви са чужденци.
Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.
Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.
Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайния десен екстремизъм, който заплашва демокрацията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети