Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е арестуван по време на командировка в Козлодуй

DenNews.bg
21.02.2020
размер на текста:

Снимка: Архив

Директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ е арестуван извън територията на област Кюстендил. По наша, но непотвърдена официално информация, Емил Христов е задържан по време на командировка в Козлодуй, а причината за това е осуетяване на поредна проверка от страна на РИОСВ-Перник, свързана с работата на сероочистките. Според наши източници, Христов е отказал да допусне експерти на екоинспекцията до един от комините, а неговото обяснение е било, че той носи отговорност при евентуален инцидент. Христов поискал проверяващите да представят документ, че имат право да се качват по съоръженията на теца и той няма да носи наказателна отговорност при евентуално падане от високо на проверяващите. Тази проверка от РИОСВ опитали да направят през нощта.
Очаква се днес прокуратурата да даде повече информация за задържането на Христов, който към момента е прибран с 24-часова полицейска мярка.
От държавното обвинение днес ще съобщят и дали ще бъде поискано мярката за арест да бъде удължена.

Припомняме, че ТЕЦ „Бобов дол“ бе подложен на интензивни проверки от страна на прокуратурата и екоминистерството, като при последната такава лично бяха ангажирани главният прокурор Иван Гешев, министърът на околната среда Емил Димитров и вътрешният министър Младен Маринов.
Причината е, че централата изгаря отпадъци, смесени с въглища, без обаче да е пригодила инсталациите си за това и без да е гарантирано, че са взети мерки против замърсяване на въздуха.
Припомняме, че Гешев и Димитров обясниха в Бобов дол, че изгарянето на отпадъци е ставало без разрешително, защото временното разрешително е изтекло през месец май м.г., а централата не е изпълнила изискванията на новото комплексно разрешително, което притежава и което иначе разрешава горенето на боклуци. В Бобов дол Димитров обяви още, че на ТЕЦ „Бобов дол“ вече е забранено да гори отпадъци, като тази забрана, по думите му, ще е в сила, докато централата не отговори на изискванията за безопасност.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети