Двама от пътниците на блокирания заради коронавируса кораб са починали

DenNews.bg
20.02.2020
размер на текста:

Двама от пътниците на круизния кораб „Даймънд Принцес", който прекара две седмици под карантина заради случаи на коронавирус, са починали, съобщава японското здравно министерство.
В момента Япония има три смъртни случая, свързани със заболяването COVID-19. Японската обществена телевизия NHK заяви, че двамата починали пътници са 80-годишни японци. Служител на здравното министерство потвърди, че преди това са хоспитализирани в тежко състояние, има ли са и хронични заболявания.

621 от 3711 души на борда на кораба са с положителни проби за заболяването. Това са най-много случаи на заразени извън Китай.

Първоначално здравният министър Кацунобу Като заяви, че тези с отрицателни вирусни тестове са изпълнили изискването на японската карантина и са свободни да излизат и да се прибират с градския транспорт. По-късно в сряда той призова бившите пътници да се въздържат от несъществени разходки и да се опитат да останат у дома за около две седмици.
"COVID-19 не е 100% ясен и много хора се заразиха на "Даймънд Принцес". Имайки предвид тези фактори, вярваме, че вземането на допълнителни мерки и внимание ще допринесе за предотвратяване на риска от бъдещи инфекции", коментира той.

Карантината на кораба бе вдигната вчера. Около 500 пътници са били изведени до вечерта, а японски служители трябва следващите три дни да помогнат за напускането на около 2000 други. Корабът бе поставена под карантина, след като един пътник, който напусна кораба по-рано в Хонконг е тестван положително за вируса.

Преди да приключи карантината на кораба, САЩ евакуираха над 300 американци и ги поставиха под карантина в САЩ за още 14 дни.

Великобритания, Южна Корея, Австралия и Хонконг също евакуираха гражданите си за карантина, а Канада и Италия изпращат полети и за своите граждани.

Експерти нарекоха кораба „перфектен инкубатор за заразата“, тъй като въпреки предприетите мерки всеки ден през 2-седмичната карантина бяха регистрирани нови заразени.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети